Čuvaj njivu, vrati ambalažu

Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa udruženjem FORCA Požega sprovode kampanju za podršku organizovanom prikupljanju ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja . Kampanja „Čuvaj njivu, vrati ambalažu“ realizuje se na teritoriji opštine Požega. 

Rezultati istraživanja o korišćenju sredstava za zaštitu bilja (SZB) sprovedenog 2021. godine među više od 1.000 poljoprivrednika širom Srbije pokazuju da:

 

 

 

  • poljoprivrednici ne vode dovoljno računa o ličnoj bezbednosti tokom korišćenja SZB
  • postoji potreba edukacije poljoprivrednika o adekvatnoj primeni SZB i održanja bezbednosti prehrambenih proizvoda
  • ne postoji sistem za prikupljanje ambalaže od SZB koja predstavlja toksični otpad 
  • Procena je da se u Srbiji godišnje prikupi oko 1.200t ambalažnog otpada od SZB (oko 12 miliona pakovanja), a ne postoji efikasan sistem prikupljanja ovog otpada koji najčešće završi u komunalnom otpadu, bačen ili zapaljen na njivama ili u voćnjacima što sve negativno utiče na očuvanje životne sredine i zdravlje ljudi.

Mi preduzimamo konkretne korake.

U periodu do kraja avgusta 2023 godine u selima opština Požega i delimično Arilje, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima, mesnim zajednicama, hladnjačama  biće organizovano prikupljanje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja. Plan je da korisnici SZB na propisan način skupljaju i čuvaju na bezbednom mestu ovu ambalažu a krajem avgusta biće organizozano preuzimanje ove ambalaže na zakonom propisan način, u skladu sa svim bezbedonosnim procedurama.

Ambalaža će se prikupljati na nekoliko punktova u Požegi i Arilju, o čemu ćemo detaljno informisati sve zainteresovane tokom juna i jula 2023 godine. 

Ambalaža se može skupljati u džakovima koje možete dobiti od Udruženja FORCA Požega ili u bilo kojim džakovima, uz poštovanje predviđenih bezbedonosnih procedura.

Svi koji budu učestvovali u ovoj akciji dobiće na licu mesta, prilikom predaje ambalaže, sertifikat / potvrdu o predatoj ambalaži koji se  može koristiti kao dodatni dokument u zahtevima za subvencije ili u procesima konkurisanja za sredstva iz IPARD fondova i drugih fondova dostupnim poljoprivrednim proizvođačima. 

Potrebno je u priloženi forlumar uneti ime i prezime, mesto i broj telfona kako bi zainteresovane preko SMS obavestili o tačnom datumu i mestu preuzimanja ambalaže. 

Detalje informacije možete pronaći na sajtu Forca Požega , preko mejlova  [email protected], [email protected] ili na telefone 064-612-89-53 ili 062375557

Kampanja se realizuje do kraja avgusta 2023. godine.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti