Heroina Katarina Deninger proglasena za počasnu građanku Starčeva

Jedna od pobednica ovogodišnjeg konkursa „Oni su heroji“ je i Katarina Deninger iz Starčeva, osnivačica udruženja „Majke sa troje dece”. Konkurs se sprovodi već treću godinu za redom, a sa ovogodišnje 172 prijave i više od 150.000 glasova iz 38 gradova, građani Srbije pokazali su da postoji veliki broj heroja i heroina u našem društvu, koji su prepoznati kao primeri hrabrosti i požrtvovanosti.

Katarina, i sama majka troje dece, u Pančevu i okolini poznata je po humanitarnim akcijama koje je pokrenula ili u kojima je učestvovala, namenjenim podršci mnogočlanim porodicama. Aktivno pomaže i majkama žrtvama nasilja i mnoge su, zahvaljujući njenom zalaganju, uspele da ostanu uz svoju decu i ne izgube krov nad glavom. Katarina je prvo sa svojim saradnicama osnovala Fejsbuk grupu za pomnoć mnogočlanim porodicama, a zatim je nastalo udruženje. Za njih se čulo zbog peticije kojom su zahtevali naknade za treće i četvrto dete -  uspeli su da skupe 100.000 potpisa i nakon toga usvojen je Zakon o populacionoj politici, u okviru kojeg je predviđena neka vrsta pomoći za porodice sa troje i četvoro dece.

Baš oni kojima je najviše pomagala su je i nominovali za heroinu.

Prošle nedelje, Katarina je dodatno nadgrađena i u svojoj lokalnoj zajednici, dobijanjem priznanja Počasna građanka Starčeva. Ovo priznanje svake godine dodeljuje Mesna zajednica Stačevo sugrađanima koji su pomogli drugima ili na neki način dali doprinos svojoj zajednicu. 

Tom prilikom, udruženju koje vodi Katarina, Fondacija Divac donirala je pakete školskog pribora za 20 porodica i tako se pridružila njihovoj akciji “Pokloni osmeh”. 

„Došla sam na ideju da bismo preko udruženja i Fejsbuk stranice mogli da organizujemo i akcije razmene garderobe, opreme za bebe koja je prilično skupa, obuće i svega onoga što nam je višak, a nekome može pomoći. Priča se proširila pa smo počeli da skupljamo i hranu, kućnu hemiju i kozmetiku za porodice koje su na rubu egzistencije. Razmenjivali smo udžbenike, što je prilično veliko olakšanje za budžet, pogotovo kad je u kući mnogo dece, a nastavni plan i same knjige se svake godine menjaju. Cilj nam je bio da stvorimo jednu veliku porodicu u kojoj svi međusobno brinu jedni o drugima i pomažu se. Krenule su saradnje sa drugim organizacijama i učešća na raznim manifestacijama“, priča Katarina.

Inicijativu „Oni su heroji“ pokrenula je 2020. godine Delegacija Evropske unije u Srbiji, sa ciljem da se prepoznaju i nagrade pojedinci koji su svojim dobrim delima bili primeri čovekoljublja i solidarnosti. Fondacija Ana i Vlade Divac u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji implementirala je i ovogodišnji konkurs izbora i promocije heroja.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti