Odabrani „MGI/Complete Genomics – Dr Rade Drmanac" stipendisti za školsku 2023/24. godinu

Komisija za dodelu stipendija Fondacije Ana i Vlade Divac objavljuje konačnu rang listu o dodeli stipendije „MGI/Complete Genomics - Dr Rade Drmanac" stipendija za školsku 2023/24. godinu. Na konkurs je pristiglo ukupno 43 prijave, a dodeljene su ukupno 22 stipendije.

Pravo na stipendiju su imali studenti koji u oktobru 2023. godine upisuju prvi put studije prvog, drugog ili trećeg stepena akademskih studija, i to:

1. Za studente IV godine osnovnih studija, u mesečnom iznosu od 80 USD u toku trajanja jedne školske godine,

2. Za studente I godine master studija , u mesečnom iznosu od 100 USD u toku trajanja jedne školske godine,

3. Za studente I, II ili III godine doktorskih studija, u mesečnom iznosu od 120 USD u toku trajanja jedne školske godine.

Ocenjivanje svake pristigle prijave je rađeno prema unapred utvrđenim kriterijumima i skali za bodovanje, objavljenih na sajtu Fondacije u okviru Konkursa.

Pogledajte konačnu listu dobitnika stipendija:

Ime I prezime Opština Fakultet 
Aleksandra Mesaroš Požarevac Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Anastasija Ninković Valjevo Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Atina Kačar Beograd Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Dunja Pavlovic Beograd Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Dušan Lazić Niš Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Emilija Vićentić Šabac Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Iva Maričić Mladenovac Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Ivana Simeunović Ljubovija Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Jelena Rulić Mionica Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Jovana Kostić Leskovac Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Katarina Milošević Čačak Matematički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Kristina Majstorović Ljig Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Marija Marković Aleksandrovac Matematički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Marija Nedeljković Novi Pazar Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Marija Nedeljković Kraljevo Elektrotehnički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Marko Savić Beograd Matematički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Marko Šišović Voždovac Elektrotehnički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Milanka Lović Beograd Elektrotehnički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Milica Stefanović Šabac Biološki fakultet - Univerzitet u Beogradu
Milica Tošić Užice Matematički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Nikola Stanojević Beograd Elektrotehnički fakultet - Univerzitet u Beogradu
Vasilije Todorović Mladenovac Matematički fakultet - Univerzitet u Beogradu

*******************************************************************************************************************************************************************************

 

*Complete Genomics je svetski renomirana kompanija u oblasti genetike koja nudi sveobuhvatan portfolio proizvoda za NGS sekvenciranje i automatizaciju laboratorija. Complete Genomics se ponosi svojom sposobnošću razvoja i proizvodnje čitavog spektra instrumenata, u rasponu od genetskih sekvencera niske do izuzetno visoke propusnosti, kojim ubrzavaju naučna otkrića. Complete Genomics, sa sedištem u San Hozeu u Kaliforniji, sada je deo MGI, međunarodne naučne kompanije sa sedištem u Šenženu, u Kini. Complete Genomics je sedište MGI Amerike i bio je centar za istraživanje i razvoj od juna 2005. godine. Complete Genomics ima svoju razvojnu istraživačku laboratoriju u San Hozeu, sa svim sekvencerima i opremom za automatizaciju laboratorije koju klijenti mogu posetiti, a takođe je i centar snabdevanja za Severnu i Južnu Ameriku kako bi se osigurala ekspeditivna isporuka sistema i proizvoda.

 

Dr Radoje (Rade) Drmanac je naučnik iz oblasti genomike i pronalazač čiji radovi obuhvataju proces masovnog paralelnog sekvenciranja (MPS) korišćenjem DNK nano-lopti. Bio je suosnivač Complete Genomics 2005. godine u Silikonskoj dolini, gde je za efikasno sekvenciranje genoma razvio DNBSEQ, najnapredniju MPS tehnologiju (Science 2010, Nature 2012, Genome Research 2015, Genome Research 2019;). CoolMPS je njegov najnoviji pronalazak u kom antitela specifična za bazu čitaju DNK sekvencu (BioRxiv 2020).

Dr Drmanac je sada glavni naučnik za MGI i Complete Genomics, čija primarna želja je da sekvencira ljudski genom za manje od 100 dolara u 2023. godini. Ranije je kao suosnivač Hyseqa (1994) otkrio nove gene, a bio je i team leader u Argonne National Labs (1991- 1994) u okviru projekta humanog genoma (HGP) i postdoktorski istraživač (1989-1990) u ICRF-u (London). Karijeru je započeo u Centru za genetičko inženjerstvo (sada IMGGI) u Srbiji (1982- 1988), gde je izumeo MPS. Doktorirao je 1988. na molekularnoj biologiji na Univerzitetu u Beogradu čija doktorska disertacija je bila MPS tehnologija (Science 1993, Scientia Yugoslavica 1990, Genomics 1989).

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti