12 srednjoškolaca dobilo je sredstva iz Fonda za podršku mladim poljoprivrednicima u Svilajncu

U okviru aktivnosti „Osnaživanje mladih poljoprivrednika”, dvanaest srednjoškolaca iz Svilajnca i okolnih opština, koji su izabrani putem konkursa za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede, dobilo je opremu u vrednosti do 300.000 dinara za unapređenje svojih gazdinstava.

Fondacija Ana i Vlade Divac potpisala je sa učenicima završne godine Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika „Svilajnac”, Ugovor o donaciji sredstava iz Fonda za podršku mladim poljoprivrednicima.

Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika pokrenut je 2018. godine, i od tada je preko 120 mladih poljoprivrednika dobilo donacije. 2022. godine, Fond je podržao Projekat „Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA. Cilj je podrška učenicima završne godine poljoprivrednih škola, koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo.

Ovo je mali ali značajan doprinos da ovi mladi ljudi unaprede svoja gazdinstva, ali i svoje znanje, koje će i praktično primeniti u proizvodnji. Nastavićemo da sarađujemo sa ovim Fondom i u narednim godinama, a ujedno da budemo i primer nekim drugim opštinama kako da se priključe ovom projektu” - izjavio je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Osim finansijske podrške, mladi su tokom godine prisustvovali predavanjima i uz podršku mentora učili da razvijaju sopstveni poslovni plan.

Cilj nam je da mladi, pored toga što će ostati u svojoj sredini i razvijati porodična imanja, nauče da razvijaju proizvode koji će naći svoje mesto na tržištu. To znači da treba da prate trendove u proizvodnji hrane i da znaju kako da dođu do podsticajnih sredstava koja će im pomoći da proizvodnju unaprede. Nadamo se da će i druge opštine iz kojih dolaze đaci poljoprivredne škole u Svilajncu slediti primer Svilajnca, priključiti se  aktivnosti i tako omogućiti većem broju učenika da dobiju neophodna sredstva”, izjavila je  Ivana Božić, menadžerka za razvoj ljudskih kapaciteta i inkluziju, projekat  “Velika mala privreda“.

Tokom 2023. godine, kroz aktivnost  „Osnaživanje mladih poljoprivrednika” i fondove namenjenim poljoprovridenim školama u Svilajncu i Požegi, podržano je 107 mladih putem obuka, a njih 28 je dobilo donacije u sredstvima za rad u ukupnoj vrednosti od 5.75 miliona dinara.

„Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo projekat, ovog puta u srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi u Svilajncu. Vrednost ovog fonda je preko 1.7000.000 i podržano je svih 12 učenika koji su se prijavili na konkurs. Pozivamo i ostale opštine da nam se pridruže i podrže mlade poljoprivrednike”, izjavila je Ana Košel, direktorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac i dodala da je, osim donacije, mozda od jos većeg značaja to što su mladi imali mogućnost da se edukuju kako da napišu poslovni plan i dobili savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva.

„Program koji je škola razvijala tokom cele godine konačno je priveden kraju i učenici koji su kroz mentorsku podršku naučili da pišu biznis planove, uspešno su aplicirali i dobili sredstva za unapređenje svojih gazdinstava. Osim finansijskog aspekta koji nije zanemarljiv, vrlo je važno to što se ovakvim programima podržava lokalna poljoprivreda mežu mladima, a pogotovo podstiče preduzetnički duh“, izjavio je Dejan Milunović, direktor, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika „Svilajnac”

Vojin Vujisić, jedan je od 12 učenika Poljoprivredno - veterinarske škole u Svilajncu koji je dobio sredstva preko konkursa Fondacije Ana i Vlade Divac koji je bio otovren do 8. maja ove godine. Vojin je završio mentorski program u školi i uspešno aplicirao za voćarski tarup, koji će njegovoj porodici olakšati košenje i mrvljenje trave i na taj način pospešiti voćarsku proizvodnju kojom se njegovo gazdinstvo bavi godinama unazad.

„ Tarup se zakači za naš traktor a noževi efikasno usitnjavaju biljne ostatke i tako ih pretvaraju u lako humusno đubrivo, čime se poboljšava kvalitet i plodnost zemljišta. Moja porodica i ja se godinama bavimo voćarstvom i planiramo proširenje proizvodnje, ova donacija će nam dosta olakšati posao i pomoći da brže i efikasnije proširimo posao“, istakao je Vojin, koji je jedan od retkih mladih poljoprivrednika sa željom da ostane u selu i nastavi rad na svom gazdinstvu. Uz program koji je prošao kroz projekat, planira da aplicira i na druga podsticajna sredstva za unapređenje proizvodnje.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti