U OPŠTINI LEBANE DANAS POKRENUT FOND ZA PODSTICAJ RAZVOJA POLJOPRIVERDE UZ PODRŠKU USAID-a

Lebane - 24. oktobar 2023. godine. Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Lebane i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga pokrenuli su danas, uz podršku USAID-a, Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u opštini Lebane. Ugovor o saradnji su potpisali Nataša Stojanović, pomoćnica predsednika opštine Lebane, Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte Fondacije Ana i Vlade Divac i Marija Anđelković iz Centra za razvoj Pčinjskog i Jablačkog okruga. Osnivanje ovog inovativnog fonda podržao je Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Sredstva iz ovog Fonda namenjena su za finansiranje projekata poljoprivrednih gazdinstava i udruženja u sektoru poljoprivrede i prerade hrane i biće od velikog značaja za našu opštinu. Bitno je da se korisnici prijavljuju nakon objave javnog konkursa, a po odobrenja i izvršenoj nabavci dobijaće podsticajna sredstva, za koja su u obavezi da ih po ugovorenoj dinamici nakon 3 godine vrate u Fond kako bi nakon ponovo mogli da apliciraju. Početna vrednost Fonda u Lebanu za 2024.godinu biće 3 miliona dinara. Opština Lebane je budžetirala 2 miliona dinara, a Fondacija je pomogla Fond sa iznosom od milion dinara. Centar za razvoj Pčinjskog i Jablačkog okruga će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda. Nadamo se da je ovo samo početak uspešne saradnje između Fondacija Ana i Vlade Divac i naše opštine“ , Nataša Stojanović, pomoćnica predsednika opštine Lebane

Opština Lebane se danas priključuje sada već velikoj grupi od 15 opština koje imaju Lokalne fondove za podsticaj razvoja poljoprivrede, što je potvrda da imamo model finansiranja koji je održiv i za koji postoji veliko interesovanje. Osnivanje fondova u saradnji sa lokalnim samoupravama, je način da se u odsustvu mikrofinansijskih institucija i štedno-kreditnih zadruga, malim poljoprivrednim proizvođačima obezbedi inicijalno finansiranje za unapređenje i povećanje proizvodnje na njihovim gazdinstvima” izjavio je Saša Rašković, regionalni koordinator Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID.

Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u opštini Lebane je šesnaesti po redu, a osim ove opštine, od 2020 pokrenuti su fondovi i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici i Tutinu. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 7 ovakvih fondova širom Srbije.

Fondacija Ana i Vlade Divac 2020. godine uz podršku USAID-a pokrenula je projekat Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika, i zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije obezbede podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Specifičnost ovih fondova je u tome što su daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške poljoprivrednicima, kao i u održivosti rešenja. Ovim putem poljoprivrednici i mali tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način “ izjavio je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte, Fondacija Ana i Vlade Divac

Iz Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga su naveli da je ovakav tip projekta značajan jer targetira ciljnu grupu koja do sada nije imala mogućnost da učestvuje u drugim projektima, a posebno u opštini Lebane koja vodi računa da podrška bude usmerena krajnjim korisnica kojima je i najpotrebnija.

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike i udruženja proizvođača i prerađivača hrane biće otvoren u narednom periodu, na sajtovima Centra za razvoj Pčinjskog i Jablačkog okruga i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Za dodatne informacije o događaju i projektu možete se obratiti Sanji Vukelić (Fondacija Ana i Vlade Divac) na mail: [email protected] ili na broj telefona 062 79 77 46.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti