Proširen projekat „Usvojeni za usvojene - Petra Divac"

Fondacija Ana i Vlade Divac predstavila je proširenje projekta „Usvojeni za usvojene - Petra Divac” na konferenciji za medije održanoj u Medija Centru. Na konferenciji su govorili inicijatorka i koordinatorka projekta Petra Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Divac, psihološkinja dr Branka Radojević i samostalni saradnik iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Stevan Popović.

S obzirom na to da ovaj projekat ima za cilj da ponudi neophodnu podršku usvojenoj deci i roditeljima - usvojiteljima, ovom prilikom je najavljen početak rada besplatnih grupa podrške koje će obuhvatiti radionice za usvojene i radionice za usvojitelje. Radionice, u trajanju od šest meseci, realizovaće se uz podršku iskusne psihološkinje Branke Radojević i Petre Divac. Usvajanje se često stigamtizuje, a kao posledica toga usvojena deca i usvojitelji se suočavaju sa nizom poteškoća. Osim što su bliže predstaviti projekat, govornici su takođe diskutovali o svakodnevnim izazovima sa kojima se susreću usvojeni, ali i usvojitelji, kao i načinima za njihovo prevazilaženje.

„Biti usvojen ne bi trebalo da bude etiketa koja je obojena negativnom konotacijom. Volela bih da kroz projekat „Usvojeni za usvojene” razbijemo predrasude o usvajanju dece, jer biti usvojen i usvojiti dete je najlepša i najhumanija stvar koju čovek može da uradi. Od aprila do oktobra 2023. godine, realizovan je set od 12 sesija grupne podrške punoletnim usvojenima. Od danas su otvorene prijave za dve grupe podrške, za usvojene i roditelje - usvojitelje koje će trajati 6 meseci” rekla je Petra Divac.

„Roditeljstvo je jedno od najtežih zanimanja u koje svi ulazimo nepripremljeni, ono se sastoji od velikih podviga ali i svoje lepote. Biti roditelj usvojenom detetu nosi svoje izazove koji se donekle poklapaju sa izazovima koje nosi roditeljstvo biološkom detetu, ali zasigurno iziskuje i posebne veštine. Zbog toga mislimo da je ovaj projekat od velike važnosti, kako bismo okupili ljude koji mogu da razmene svoja iskustva i da dobiju podršku za specifičnost koje taj odnos sam po sebi nosi. Hvala kompaniji Black Rock koja je prepoznala ovu temu i podržala naš projekat” rekla je Ana Divac.

„Samim usvajanjem ne rešavaju se svi problemi, već se stiče okvir za planiranje i realizaciju podrške detetu i njegovim odgajateljima. Usvojitelji se suočavaju sa posebnim zadacima u roditeljstvu i potrebom za specifičnim kompetencijama. Postadoptivni servisi su ključni za uspostavljanje kvalitetnog odnosa između deteta i roditelja - usvojitelja, kao i za optimalni razvoj deteta. Teme koje ćemo obrađivati na radionicama su vaspitanje dece, tranzicije, specifičnosti roditeljstva u različitim razvojnim fazama (npr. pubertet, adolescencija)” rekla je dr Branka Radojević.

Formular za usvojene možete popuniti ovde, a formular za usvojitelje možete popuniti ovde.  

Za više informacija o projektu „Usvojeni za usvojene - Petra Divac” posetite sajt: www.divac.com ili nas kontaktirajte na mejl: [email protected]

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti