DO POSLA PO MERI ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U NIŠU UZ PODRŠKU KARIJERNOG CENTRA

Povodom obeležavanja međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, Caritas Srbije je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), otvorio Karijerni centar za osobe sa invaliditetom u Nišu, sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u procesu traženja posla i uključivanja u radno okruženje. U karijernom centru, savetnici će pružati uslugu karijernog savetovanja, organizovati grupne radionice ličnog razvoja, a biće dostupne i različite obuke za tržište rada, kao i prakse u privatnom sektoru.

Karijerni centar u Nišu jedan je od 6 centara koji su otvoreni u okviru projekta “Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Na današnji dan, pre godinu dana, Grad Niš je potpisao Memorandum o razumevanju sa Forumom mladih sa invaliditetom u okviru projekta Posao po meri, kojim je afirmisana međusobna podrška i saradnja na aktivnostima, a u cilju kreiranja inkluzivnog tržišta rada i podsticanja poslodavaca na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Neizmerno nam je drago što imamo priliku danas da zajedno sa našim partnerima otovrimo u Nišu prvi Karijerni Centar za osobe sa invaliditetom u ovom delu Srbije. Kada govorimo o barijerama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, moramo imati na umu da to nisu samo fizičke barijere, već da se mora raditi i u drugim sferama na inkluziji osoba sa invaliditetom u društvo, kao što je podrška pri zapošljavanju i pokretanju posla, što je i cilj ovog projeka na kojem ćemo nastaviti saradnju i narednih godina“, izjavila je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša i podsetila da je Grad Niš za ovu godinu izdvojio preko 22 miliona dinara za pomoć osobama sa invaliditetom u različitim  sferama.

Pored Niša, karijerni centri su otvoreni i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Valjevu, gde je trenutno u toku i promotivna kampanja u cilju informisanja svih osoba sa invaliditetom koje su u potrazi za poslom, kako da se jave i zakažu razgovor u lokalnim Karijernim centrima.

Zapošljavanje je jedan od najsnažnijih mehanizama za postizanje društvene uključenosti osetljivih grupa. Osobe sa invaliditetom imaju potrebu da rade, ta potreba je motivisana željom da za sebe i članove svoje porodice obezbede materijalnu sigurnost, ali i željom da pokažu svoje potencijale i aktivno doprinose zajednici. Forum mladih sa invaliditetom direktno radi sa osobama sa invaliditetom i pruža im usluge koje imaju za cilj sticanje veština i znanja koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada.“ rekla je Tanja Radović Krstić, menadžerka programa u Forumu mladih sa invaliditetom.

U niškom Karijernom centru, u prostorijama Caritasa, na adresi Jug Bogdanova 1, u dvorištu Rimokatoličke crkve, svakim radnim danom od 8 do 16 časova, dočekaće vas savetnik. Razgovor sa savetnikom se zakazuje putem mejla: [email protected], kao i putem telefona  066/80-37-228.

Karijerni savetnici će raditi individualno sa osobama sa invaliditetom, ali biće organizovan i rad u grupama. Na tim radionicama ličnog razvoja biće stavljen fokus na razvoj mekih veština, kao što su asertivna komunikacija, upravljanje vremenom, rešavanje konfliktnih situacija, predrasude, ali biće i praktičnih aktivnosti poput pisanja CV-a, pripreme za razgovor za posao“, izjavio je Dušan Đorđević, savetnik za osobe sa invaliditetom u Caritasu, dodajući da je važan aspekt rada sa korisnicima i pružanje podrške u prepoznavanju individualnih potreba za prilagođavanjem radnog mesta i radnih zadataka, kao i podrška za registraciju na portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prisutne je pozdravila i korisnica Karijernog Centra Sara Srbljanović, devetnaestogodišnja sa oštećenjem vida, koja je podelila svoje iskustvo u kreiranju multimedijalnih sardžaja i želju da nađe posao ili radnu praksu u oblasti koja je zanima, verujući da je Karijerni Centar pravo mesto za to.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti