Posađeno 2000 stabala u Zrenjaninu

Zrenjanin - 7. decembar 2023. godine - Schneider Electric, Serbia Business Run i Fondacija Ana i Vlade Divac danas su pokazali veliku inicijativu i posadili su 2.000 stabala povodom akcije “Trka za šume”, sa ciljem da se tokom naredenih 5 godina, uz pomoć društveno odgovornih kompanija i podršku trkača, posadi što veći broj novih stabala širom Srbije.

Prošlogodišnja sadnja bila je usmerena na Grad Beograd sa pošumljenih 250 stabala, a plan za naredne godine je da se pošumi što više lokacija širom Srbije kroz moto jedan trkač - jedno stablo, kao doprinos trkača u borbi protiv klimatskih promena. Ove godine će se saditi u gradu Zrenjaninu, zajedno sa 50 najodgovornijih kompanija uspeli smo da sakupimo sredstva za kupovinu 2.000 stabala.

„Među brojnim projektima i aktivnostima na zaštiti  životne sredine, ozelenjavanje i pošumljavanje nam je veoma važno, upravo iz razloga je Vojvodina među delovima Srbije i Evrope sa niskim stepenom pošumljennosti. To pokušavamo da promenimo i na ovakav način, sadnjom vetrozaštitnih pojaseva, obnovom parkovam ozeljenavanjem, izletišta i zahvaljujući svim današnjim donatorima  Zrenjanin će dobiti 2000 novih stabala.“ Izjavio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Ove godine kompanija koja je kupila najveći broj stabala kupila je Schneider Electric sa 550 ukupno kupljenih stabala. Time su svi današnji donatori doprineli izgradnji pluća naše zemlje.

„Danas smo okupljeni u Zrenjaninu kako bismo s ponosom posadili čak 2000 novih stabala, čime zajedno gradimo održivu budućnost. Ova impresivna inicijativa nije samo plod zajedničkih napora, već i rezultat velikodušnosti više od 50 kompanija koje su podržale ovu akciju.“ izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac

„Uspeli smo. Drugu godinu zaredom sadimo Serbia Business Run šumu sa najodgovornijim kompanijama Srbije. Ovo više nije ofsetovanje CO2 nakon naših događaja, već je preraslo u pošumljavanje najugroženijih delova naše zemlje. Ovde u Zrenjaninu smo zasadili 2000 stabala, a sledeće godine očekujemo još veći odaziv kompanija.“ Rekao je direktor kompanije Serbia Business Run, Veroljub Zmijanac.

Srbija ima najmanji procent šumovitosti među zemljama iz okruženja, a Autonomna pokrajina Vojvodina, sa ispod 7% površine pod šumama, predstavlja područje sa najnižim stepenom šumovitosti kako u Srbiji, tako i u Evropi. Kako bi se trenutna situacija poboljšala zacrtani cilj je 14% Vojvodine pod šumom, odnosno još oko 150.000 hektara zemljišta.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti