Sedmo izdanje Indeksa učešća mladih: predstavljanje rezultata ekonomskog, socijalnog i političkog učešća mladih u zemljama Zapadnog Balkana i Turske

U ponedeljak 18. decembra počela je Nedelja učešća mladih u okviru koje će biti predstavljeno sedmo izdanje izveštaja Indeks učešća mladih, za 2022. godinu. Ove nedelje se fokusiramo na politički, društveni i ekonomski angažman mladih od 15 do 30 godina i odgovaramo na pitanje Koliko su mladi uključeni u donošenje odluka koje se tiču njihovog svakodnevnog života? 

Svrha ovogodišnjeg izveštaja je da pruži pregled političkog, društvenog i ekonomskog učešća mladih u Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj kroz jedinstven skup indikatora, kao i načine koji olakšavaju ili ograničavaju njihovo učešće u društvu. Korišćenjem Indeksa, koji prikuplja relevantne podatke o stanju mladih u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, može se pratiti napredak i upozoriti na neželjene događaje koji bi mogli nepovoljno uticati na njihove živote. Razvijen je sa namerom da se dobije instrument  koji će moći da koriste, kako organi vlasti, tako i organizacije civilnog društva, sa ciljem da sistematski identifikuju i rešavaju probleme u vezi sa participacijom mladih u zemljama obuhvaćenim ovim projektom.

Indeks učešća mladih nastao je 2016. godine, a njegovim redovnim razvijanjem i objavljivanjem omogućeno je praćenje napretka učešća mladih tokom godina, kao i poređenje među pomenutim zemljama, kako bi se identifikovali zajednički izazovi i moguća rešenja.

Ovo istraživanje je obavljeno u okviru projekta „Western Balkan and Turkey for EmploYouth“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa partnerima Prima Association (Crna Gora), Partners Albania for Change and Development (Albanija), Youth Alliance Krusevo (Severna Makedonija) i Community Volunteers (Turska).

 

Najnoviji Indeks učešća mladih možete preuzeti ovde

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti