Promocija godišnjeg izdanja regionalnog Indeksa participacije mladih 30. januara u  Domu omladine Beograda

Prema poslednjim podacima iz godišnjeg izdanja regionalnog Indeksa participacije mladih 17,1 odsto mladih do 29 godina u Srbiji je nezaposleno, a od ukupnog broja osoba u zatvorima u Srbiji 35.8 odsto čine mladi ljudi (do 29 godina), što je porast od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo su samo neki od detalja istraživanja koje sadrži Indeks, a koji će biti predstavljeni u utorak, 30. januara, s početkom u 11 časova u Domu omladine Beograda (Sala Klub DOB).

Izjave za medije su predviđene u periodu 11-11:30 časova.

Na konferenciji će biti predstavljeno novo, sedmo izdanje godišnjeg Indeksa participacije mladih, ali će takođe biti otvoren prostor za diskusiju na temu položaja mladih u NEET statusu, odnosno mladih koji nisu zaposleni, niti u procesu obrazovanja i obuka.

Konferenciju će otvoriti Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Matthieu Penot, projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji, kao i Ivana Antonijević, pomoćnica ministra Ministarstva turizma i omladine i Mirjana Mirosavljević Bobić, menadžerka projekta “WB&T for EmploYouth”.

Rezultate najnovijeg izdanja Indeksa participacije mladih učesnicima na konferenciji predstaviće Ksenija Čović, istraživačica Fondacije Ana i Vlade Divac, a podršku će pružiti Snežana Klašnja, savetnica ministra Ministarstva turizma i omladine, Sarita Bradaš, sociološkinja ispred Udruženja Ružica iz Arilja, Tijana Marić, vodeničarka preduzetnicu, kao i Milana Sekulić, savetnica za praćenje aktivne politike zapošljavanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tokom poslednjih sedam godina, Indeks participacije mladih (YPI) objavljuje se kao mehanizam za dobijanje uvida u širok politički, ekonomski i društveni kontekst koji može osnažiti ili ometati participaciju mladih u društvu. Pokrivajući sedmogodišnju seriju podataka, prikupljanih od 2016. do 2022. godine YPI pruža sveobuhvatan pregled mogućnosti za mlade kroz prizmu od 25 indikatora političke, ekonomske i društvene participacije.

Objedinjujući relevantne podatke o položaju mladih, ovaj Indeks predstavlja konkretan alat za donosioce odluka i organizacije civilnog društva u kreiranju programa prilagođenih stvarnim potrebama mladih ljudi. Godišnji Indeks takođe daje mogućnost praćenja pozitivnih ili negativnih trendova, što značajno doprinosi planiranju daljih koraka po pitanju unapređenja položaja mladih.

Na konferenciji će biti reči o rezultatima Indeksa koji pokazuju nedovoljnu zastupljenost mladih u političkom životu, isključenosti iz zapošljavanja i obrazovanja, dugim periodima nezaposlenosti i riziku od siromaštva, naročito za mlade iz osetljivih grupa kao što su mlade žene i mladi na selu.

S obzirom na to da ova konferencija predstavlja priliku za diskusiju o tome kako podaci iz najnovijeg istraživanja mogu biti iskorišćeni za usmereniju podršku mladima, posebno mladih iz osetljivih grupa., okupiće se predstavnici ključnih institucija, stručnjaci i stručnjakinje, mediji, ali i organizacije civilnog društva iz Srbije.

Konferencija se realizuje u okviru projekta “WB&T for EmploYouth” - Podrška zapošljavanju mladih iz osetljivih grupa u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Turskoj. Indeks participacije mladih razvila je mreža Omladinski hub Zapadnog Balkana i Turske (Mreža YHWBT). Mreža se sastoji od 68 organizacija civilnog društva i njen je cilj da obezbedi veću uključenost mladih u Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj. Mrežu koordiniraju Fondacija Ana i Vlade Divac iz Srbije u partnerstvu sa Partners Albania for Change and Development iz Albanije, Youth Alliance - Kruševo iz Severne Makedonije, NGO Prima iz Crne Gore i Community Volunteers Foundation (TOG) iz Turske.

Dodatne informacije u vezi sa konferencijom možete dobiti upitom na imejl: [email protected]

Projekat podržava Evropska komisija, kao deo svojih napora da konstantno unapređuje odnos donosioca odluka prema mladima.

Pozivamo vas da medijski ispratite ovaj događaj.

Agendu događaja možete pronaći ispod.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti