NAŠE PRIČE: Divac Fondovi -  podrška poljoprivredi i mladim poljoprivrednicima

Fondacija Ana i Vlade Divac je kroz projekte lokalnih poljoprivrednih fondova i osnaživanje mladih poljoprivrednika pomogla 296 korisnika iz 20 opština u Srbiji, da pokrenu ili unaprede svoju poljoporivrednu proizvodnju i svoja gazdinstva, sredstvima u vrednosti 68 miliona dinara.

Uz podršku Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID), od 2020 godine Fondacija je osnovala 17 lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede u saradnji sa opštinama i regionalnim razvojnim agencijama širom Srbije.

U 2024. godini program podrške poljoprivrednicima Fondacija nastavlja uz podršku Projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

 Mirko Pendić jedan je od korisnika lokalnog poljoprivrednog fonda koji je Fondacija Ana i Vlade Divac osnovala zajedno sa Novim Pazarom. Mirko je uz pomoć sredstava iz Fonda nabavio mašinu za baliranje sena: “Konkurisao sam i dobio ova sredstva, verujem da ću od prodaje sena već sledeće godine isplatiti ovu investiciju, kako bih ostvario pravo na i 10 % bespovratnih sredstava i ponovo konkurisao za nova sredstva iz Fonda u narednoj godini”. Mirko pokušava da obezbedi bolje uslove za život i rad za sebe i svoju porodicu, kako bi stvorio mogućnost da ostanu na selu, bave se proizvodnjom koja bi im obezbedila kontinuirane prihode u toku cele godine. 

Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede imaju cilj da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika i zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije obezbede podsticajna sredstva. Fond nudi beskamatna podsticajna sredstva za poljoprivrednike, koja korisnici imaju obavezu da vrate u fond u periodu od tri godine, kako bi ih kasnije koristili i drugi proizvođači. Ovim putem poljoprivrednici i mali tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način.

Žena u poljoprivredi je malo, a posebna je retkost da mlade devojke odluče da ostanu ili da se vrate na selo i nastave ovu porodičnu tradiciju. Milica Markov iz Srpske Crnje, jedna je od tih retkih, a trenutno je i korisnica naših lokalnog fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede. Milica je student Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i sredstva iz Fonda u Novoj Crnji, za koja se prijavila putem javnog konkursa, dobila je u maju 2023. godine: „Od svoje sedme godine gajim ljubav prema poljoprivredi, kada sam zajedno sa ocem obavljala sve poslove u okviru našeg gazdinstva. Kada se otac raboleo, odlučila sam da se vratim iz Novog Sada i preuzmem održavanje i unapređenje naše ratarske i stočarske proizvodnje. Posla ima od jutra do mraka, a rasipač mineralnog đubriva za koji sam konkurisala i nabavila, olakšaće mi posao, jer je to moguće jedino uz proizvodnju koja je mehanizovana“.

Korisnicima u Novoj Crnji koji su izabrani konkursom za sredstava za podsticaj poljoprivrede, dodeljeno je ukupno 3.000.000,00 dinara za 2023. godinu. Beskamatne pozajmice za nabavku opreme, mašina ili grla je dobilo ukupno 10 poljoprivrednika sa teritorije ove opštine.

Fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u saradnji sa lokalnim samoupravama i regionalnim razvojnim agencijama, od 2020. godine pokrenuti su u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici,Tutinu, opštini Lebane i Aranđelovcu. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 6 ovakvih fondova širom Srbije.

Kroz poljoprivredne fondove u opštini Vlasotince, u vrednosti od 3 miliona dinara podržano je čak 12 korisnika u 2023. godini,  koji su izabrani preko konkursa. To su nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji se bave stočarstvom i sredstva su iskoristili  za nabavku kvalitetnih priplodnih grla.

 Stefan Jovanović i Ivan Stefanović su odlučili da konkurišu za Fond u opštini Vlasotince. Stefan je nakon 10 godina života u gradu odlučio da se sa porodicom vrati u selo Konopnica jer želi da mu deca odrastaju u zdravoj sredini. „Novac iz Fonda smo odlučili da iskoristimo da poboljšamo sortu krava, te se nadamo da ćemo na taj način poboljšati kvalitet i povećati količinu mleka koje daju. Idemo u cilju prerade i proizvodnje nekoliko vrsta sireva i eventualno nikih suhomesnatih proizvoda koji bi izašli sa naše farme

Prednosti seoskog života uvideo je i Ivan iz sela Donje Gare sa svojom ženom i decom, još jedan od korisnika Fonda iz Vlasotinca. Nakon života u Novom Sadu, sa suprugom i decom se odlučuje na dolazak na imanje svoje supruge gde su krenuli sa skromnim sredstvima, a danas su uz pomoć sredstava iz Fonda stvorili sebi mogućnost da budu samoodrživi: „Ono što nam padne na pamet to i radimo, nismo ograničeni prostorom, hranimo se zdravo. Tu je šuma, izvorska voda, vazduh lep - prelep!“

Stefanovići veruju da su deca srećnija u prirodi nego u gradskim parkićima i da je važno što roditelji mogu sa njima provoditi više vremena jer sve šta im je potrebno nalazi se na imanju. Sredstvima su uvećali stado, a sada pored ovaca imaju i koze, kokoške, pčele. Imaju i plastenik odakle se snabdevaju zdravom hranom „Imamo sve što nam treba, trenutno kupujemo samo brašno. Planiramo u narednom periodu da posejemo i pšenicu, tako da budemo potpuno samoodrživi“.

Fondacija Divac je dodatno prepoznala potrebu da se posebno podrže i motivišu mladi da svoju perspektivu vide na selu i da budu uspešni poljoprivrednici. Iz tog razloga se, od 2018. godine realizuje projekat namenjen podršci mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola. Projekat koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), partnerski realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac sa lokalnim samoupravama i lokalnim poljoprivrednim školama. Do sada su podržani učenici poljoprivrednih škola, koji dolaze iz Užica, Požege, Gornjeg Milanovca, Čajetine, Arilja, Prijepolja i Svilajnca. Preko 100 mladih prošlo obuke, 32 njih je dobilo donacije u sredstvima za rad u ukupnoj vrednosti od  preko 5,85 miliona dinara .

U prethodne dve godine, uz podršku Projekta "Velika mala privreda" Fondacija Divac je, u saradnji sa opštinama Svilajnac i Požega, osnovala zajedničke fondove koji služe za davanje donacija mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola u ovim lokalnim samoupravama.

Cilj ovoih Fondova jeste podrška učenicima završnih razreda, koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo. Osim finansijske podrške, svi kandidati idu na predavanja, dobijaju podršku mentora i razvijaju individualni poslovni plan, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse. Takođe, kroz program, svi korisnici dobijaju savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, kao i predloge za zasnivanje proizvodnja koje su profitabilnije.

 Vojin Vujisić iz Svilajnca, jedan je od učenika koji je preko konkursa za mlade poljoprivrednike u Poljoprivredno - veterinarkoj školi u Svilajncu dobio sredstva za unapređenje svog gazdinstva. Vojin je odlučio da uloži u voćarski tarup, obzirom da je u svom biznis planu koji je sastavio uz pomoć nastavnika-mentora naveo neophodnost ove mehanizacije za brži i kvalitetniji rad, a samim tim i mogućnost za prođirenje proizvodnje: „Za ovaj konkurs sam saznao preko razrednog starešine. Mašina koju sam dobio usitnjava travu, melje granje i ostalo što posle ulazi u zemlju i hrani je. Planiram i dodatno obrazovanje u poljoprivredi gde ću uz brata koji je već student moći da organizujem gazdinstvo i spojim znanje i iskustvo koje imam u proizvodnji“. Uz znanje koje stiče u školi, praksu koju ima na svom imanju i uz podršku koju je dobio, svetla budućnost mu tek predstoji.

Uz podršku USAID-a, Fondacija Divac i u narednim godinama nastavlja saradnju sa lokalnim samoupravama i školama, kao i osnivanje novih Fondova za podsticaj razvoja poljoprivrede i pomoć mladim poljoprivrednicima. Osim unapređenja položaja onih koji žele da se bave poljoprivredom, na ovaj način se nastavlja i podsticanje razvoja nerazvijenih područja i opština, sa idejom da se doprinese smanjenju negativanog trenda migracije u veće gradove i neujednačenog razvoja delova Srbije.

 

 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti