Podrška mladima koji se bave poljoprivredom je najbolja investicija u budućnost

Danas je Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika „Svilajnac“ ugostila koordinatorku pomoći Američke Vlade za Evropu i Evroaziju pri Stejt Department-u, Mariju A. Longi. Tom prilikom su predstavnici škole, opštine Svilajnac, projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID i Fondacije Ana i Vlade Divac predstavili aktivnosti Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika koji je pokrenut prošle godine. Zahvaljujući ovom Fondu, već nakon prvog konkursa, 12 učenika završne godine Poljoprivredno-veterinarske škole je dobilo finansijska sredstva koja su uložili u unapređenje svojih domaćinstava i poljoprivredne proizvodnje.

Maria Longi, koordinatorka pomoći Američke Vlade za Evropu i Evroaziju pri Stejt Departmentu je sa svojim domaćinima obišla školu sa domom učenika, ogledna dobra, razgovarala sa profesorima i učenicima, i tom prilikom izjavila: „Srećna sam što se moja poseta Srbiji završava upravo u Svilajncu i što sam imala priliku da posetim čuvenu poljoprivrednu školu i upoznam naše partnere iz škole i opštine. Podrška mladima koji se bave poljoprivredom je najbolja investicija u budućnost, a danas sam uvidela i koliko mala pomoć može da doprinese. Ako mladi ljudi koje sam ovde upoznala nastave da rade na sticanju znanja potrebnih za održivu poljoprivredu, zaista možemo biti ponosni. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će putem USAID-a nastaviti da podržava ovakve inicijative, a nadamo se da će se pridružiti i druge opštine, kako bi još više studenata moglo da dobije sredstva za ulaganje u efikasniju poljoprivrednu proizvodnju.”

Osim što dobijaju finansijsku podršku, učenici tokom školske godine sarađuju sa mentorima i tako uče kako da kreiraju svoj biznis plan i apliciraju za različite vidove finansiranja, kako bi radili na unapređenju svojh gazdinstva i bili spremniji za izazove tržišta nakon završetka škole.

„Naša škola kontinuirano radi na tome da se broj učenika koji se opredeljuju za poljoprivredu kao svoj poziv povećava, jer tako možemo da utičemo na lokalni razvoj. Zato sa velikim zadovoljstvom učestvujemo u aktivnostima koje našim đacima pomažu da razvijaju svoja domaćinstva i da budu spremniji za sve ono što ih očekuje u poslu. Nadamo se da smo bar deo onoga što naši učenici ovde svakodneno rade dočarali gđi Longi i da ćemo nastaviti saradnju sa USAID-om koja je počela pre 20 godina, a evo nastavlja se i sada jednako uspešno,“ izjavio je Dejan Milunović, direktor poljoprivredne škole u Svilajncu.

Goran Despotović, pomoćnik predsednika Opštine Svilajnac za poljoprivredu je prilikom obilaska škole izjavio: Opština Svilajnac ima odličnu saradnju sa USAID-om i Fonadcijom Ana i Vlade Divac. Ideja je da kroz fond pomognemo mladim poljoprivrednicima pri završetku škole, i da teorijsko i praktično znanje stečeno u školi primene na svojim gazdinstvima. Mislimo da će ova saradnja i kupovina poljoprivredne opreme da olakša tim mladim ljudima proizvodnju na svojim gazdinstvima. 

Delegacija Stejt Department-a se nakon posete školi uputila u selo Kušiljevo nadomak Svilajnca, kako bi upoznala dvojicu bivših učenika koji su 2023. godine dobili sredstva na konkursu. Stefan Đurćević je sada student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a dobijena sredstva je uložio u kosačicu kako bi sa ocem lakše obrađivao zemlju i nastavili da se uspešno bave stočarstvom po kome su poznati. Vojin Vujisić se sa svojom porodicom bavi voćarstvom, od dobijenih sredstava su kupili tarup, čije korišćenje je i demonstrirao gostima.

Tokom 2023. godine Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika je realizovan u poljoprivrednim školama u Požegi i Svilajncu i sa opštinama Užice, Čajetina, Požega, Gornji Milanovac, Arilje, Prijepolje i Svilajnac. Oko 100 učenika je prošlo mentorski program, a njih 32 je dobilo sredstva putem konkursa ukupne vrednosti 5.850.000 dinara.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti