Tri miliona dinara za unapređenje plasteničke proizvodnje u Svrljigu

Poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Svrljig, koja žele da otpočnu ili prošire svoj posao vezan za plasteničku proizvodnju, imaće mogućnost da dobiju plastenike zahvaljujući Lokalnom fondu za razvoj plasteničke proizvodnje. Fond je danas osnovan potpisivanjem ugovora između Opštine Svrljig i Fondacije Ana i Vlade Divac u saradnji sa kompanijom ADM.

„Uspešna saradnja Opštine Svrljig i Fondacije Ana i Vlade Divac postoji već nekoliko godina unazad,  izražavamo zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa Fondacijom kroz realizaciju novih projekata. Ovaj projekat svakako predstavlja veliku podršku poljoprivrednicima koji se bave plasteničkom proizvodnjom, a koji žele da prošire svoju proizvodnju i da unapređuju svoja porodična gazdinstva“, rekao je Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig.

Mali poljoprivredni proizvodjači, kojih je najviše kod nas, su pod velikim uticajem klimatskih promena a teško se prilagođavaju. Prelazak proizvodnje sa otvorenog polja u zaštićen prostor je jedan od načina da se oni prilagode i osiguraju stabilne prinose bez obzira na vremenske uslove.

 „Opština Svrljig je prepoznala potrebu da se da šansa malim poljoprivrednicima i da im se ponudi mogućnost da unaprede svoju proizvodnju tako što će preko Fonda dobioti plastenik sa sistemom za irigaciju i mrežom za zasenu“, rekao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Konkurs za dodelu plastenika ukupne vrednosti od 3 miliona dinara raspisan je već danas, odmah po potpisivanju ugovora, i trajaće do 10. maja 2024. godine. Dve trećine sredstava za nabavku plastenika obezbediće opština Svrljig a trećinu Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa ADM korporativnim socijalnim investicionim programom - ADM Cares.

Konkursom je planirana podrška poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Svrljig a koji žele da otpočnu ili prošire svoj posao vezan za plasteničku proizvodnju, sa ciljem da se osnaže porodice i da im se omogući ekonomsko jačanje. Prednost će imati višečlane porodice, mladi koji žive na selu i kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda, jednoroditeljske porodice i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Više detalja o konkursu na linku https://www.divac.com/Konkursi/3589/Konkurs-za-nabavku-plastenika-za-poljoprivredna.shtml

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti