Dvadeset poljoprivrednika iz Nove Varoši dobilo plastenike

U Novoj Varoši je danas 20 poljoprivrednih proizvođača potpisalo ugovore sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Opštinom Nova Varoš o dodeli plastenika.

Na konkursu koji je bio raspisan 15. marta ove godine, odabrano je 20 poljoprivrednih proizvođača koji će dobiti plastenike finansirane iz Lokalnog fonda za razvoj plasteničke proizvodnje ukupnog budžeta od tri miliona dinara. 

„Dodela 20 plastenika predstavlja konkretan korak ka modernizaciji našeg poljoprivrednog sektora i poboljšanju životnih uslova naših poljoprivrednika. Ovi plastenici ne samo što će omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta, već će i otvoriti nova radna mesta, podstaći inovacije i doneti prosperitet našim ruralnim zajednicama.“, rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Mali poljoprivredni proizvođači u Srbiji su pod velikim uticajem klimatskih promena kojima se teško prilagođavaju. Prelazak proizvodnje sa otvorenog polja u zaštićen prostor jedan je od načina da se oni prilagode i osiguraju stabilne prinose. 

„Sa opštinom Nova Varoš imamo dugogodišnju uspešnu saradnju i drago mi je da je ona među prvim opštinama u Srbiji koja je prepoznala potrebu da se da šansa malim poljoprivrednicima da pređu na plasteničku proizvodnju i osnovala zajedno sa nama Lokalni fond za razvoj plasteničke proizvodnje“, rekao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Odabrani poljoprivredni proizvođači koji su danas potpisali ugovore će dobiti plastenike dimenzija 6x3x21 metara, a biće u obavezi da učestvuju sa 30 odsto cene plastenika.

Konkursom je bila planirana podrška poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Nova Varoš a koji žele da otpočnu ili prošire svoj posao vezan za plasteničku proizvodnju, sa ciljem da se osnaže porodice i da im se omogući ekonomsko jačanje. Prednost su imale višečlane porodice koje žive i rade na selu.

Predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević, čestitao je svim poljoprivrednim proizvođačima koji su danas dobili plastenike i dodao da su njihova predanost i rad temelj agrarnog sektora i pokazatelj neprocenjivog doprinosa pojedinaca razvoju opštine.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti