U Babušnici osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivrede

Opština Babušnica je danas potpisivanjem ugovora o osnivanju Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede postala sedamnaesta opština u Srbiji u kojoj je aktiviran ovakav fond. Fond zajednički sprovode Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna razvojna agencija Jug i opština Babušnica, uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA. U okviru Fonda će biti obezbeđeno 2,5 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini, to jest za podršku poljoprivrednicima u vidu beskamatnih finansijskih pozajmica.

„Osnivanje Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede predstavlja značajan korak za unapređenje statusa poljoprivrednih pruizvođača u opštini Babušnica jer će Fond pružati beskamatne pozajmice našim poljoprivrednicima, što će im omogućiti da unaprede svoje poslovanje i doprinesu razvoju lokalne ekonomije. Naši poljoprivrednici sada imaju priliku za dodatnu finansijsku pomoć pored subvencija koje opština već izdvaja. Ovo je još jedan korak da se unapredi poljoprivredni sektor i obezbedi bolja budućnost za sve stanovnike naše opštine“,  izjavila je Ivana Stojičić, predsednica opštine Babušnica.

Cilj Fonda je investiranje u razvoj poljoprivrede u opštini Babušnica, a sredstvima i aktivnostima Fonda će upravljati Regionalna razvojna agencija Jug.

„Podsticajna sredstva iz revolving fonda su namenjena poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u unapređenje proizvodnje obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica. Ovakav alternativni vid podrške upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način i da istovremeno dobiju i standardne opštinske subvencije za investicije u poljoprivredi“,  izjavila je Dragana Stojanović, direktorka Regionalne razvojne agencije Jug.

Ubrzo nakon osnivanja Fonda biće dogovoreni uslovi konkursa  i objavljen javni poziv za prijavljivanje fizičkih lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Tokom trajanja konkursa, biće organizovana i info sesija za sve zainteresovane koji žele da se prijave za beskamatna sredstva iz Fonda.

„Svesni smo da poljoprivrednici često moraju da se oslanjaju na vlastita sredstva za ulaganje u proizvodnju. Kada je pokrenut prvi fond 2020. godine, zamisao USAID-a je bila da to bude jednostavan mehanizam, koji će se lako preslikavati na druge opštine, novčani fond rasti tokom vremena i najvažnije, omogućavati svake godine poljoprivrednicima da dođu do neophodnih sredstava za ulaganje u proizvodnju,“ izjavio je Saša Rašković, viši regionalni koordinator, Projekat Velika mala privreda (USAID).

Od 2020. osnovano je i aktivno ukupno 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a - u Babušnici, Golupcu, Sečnju, Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, i Aranđelovcu. Sa još tri opštine su potpisani ugovori o osnivanju fondova koji će biti realizovani do kraja godine.

„Osnivanje ovog Fonda je rezultat nastavka dobre saradnje sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug kao i sa opštinom Babušnica. Sigurni smo da će pristup beskamatnim pozajmicama mnogim poljoprivrednicima da bude od koristi i da će im pomoći da prošire svoju proizvodnju. Posebno nam je drago što je opština Babušnica prepoznala značaj ovog inovativnog načina podrške poljoprivrednicima, a nadamo se da će još opština uvideti prednosti ovog mehanizma i pridružiti se projektu“, izjavila je Ana Košel (Ana Koeshall), direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti