Osnovan fond za podršku mladim  poljoprivrednicima u Kraljevu

Grad Kraljevo, Fondacija Ana i Vlade Divac i projekat „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, pokrenuli su danas Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika, vrednosti milion i sedamsto hiljada dinara. Sredstva Fonda su namenjena učenicima završnih razreda poljoprivredno - hemijske škole u Kraljevu, da bi razvijali svoju proizvodnju.

Programom su do sada, u dva ciklusa podržane škole u Svilajncu i Požegi, koje pohađaju učenici iz Požege, Gornjeg Milanovca, Užica, Arilja, Čajetine, Nove Varoši, Prijepolja, Svilajnca, kojima se sada priključuju i učenici iz Kraljeva i okolnih opština. 

Cilj ovog Fonda jeste podrška mladima, učenicima završnih razreda, koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo. Osim finansijske podrške, mladi će imati mogućnost da prisustvuju predavanjima, dobiju podršku mentora i nauče da razvijaju sopstveni poslovni plan. Program „Osnaživanje mladih poljoprivrednika” od 2022. godine, se realizuje sa projektom „Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA i lokalnim samoupravama širom Srbije.

„Veoma je važno da, pored rada na njivi, livadi, u voćnjaku, ovi vredni mladi ljudi imaju priliku da ulože vreme i u učenje i na taj način dobiju priliku da svoje ideje realizuju i tako doprinesu razvoju svojih porodičnih gazdinstava. Grad se iz godine u godinu trudi da pomogne kraljevačkim poljoprivrednicima kroz Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji Kraljeva, a pogotovu mladima koji žive na selu i tu žele da ostanu i opstanu“ izjavio je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Bojana Vujičić, koordinatorka projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac naglasila je da osim donacije, kroz program, svi korisnici dobijaju i savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, i uz to predloge za zasnivanje proizvodnja koje su profitabilnije, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva. 

“U protekle dve godine, u školama u Svilajncu i Požegi blizu 200 mladih je prošlo obuke, preko 70 njih je dobilo donacije u sredstvima za rad, vrednosti preko 12 miliona dinara. Ovaj program podrške realizujemo zajedno sa projektom „Velika mala privreda" kako bi pomogli poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju, razviju nove proizvode i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu. Pozivamo i druge opštine da se priključe programu i tako motivišu mlade da nastave da se bave poljoprivredom“, dodala je gospođa Vujičić

„Drago nam je da je opština Kraljevo prepoznala potencijal i značaj Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika i da zajednički osnivamo treći ovakav Fond u Srbiji. Ono što ovaj program podrške izdvaja od ostalih je što će mladi poljoprivrednici, maturanti srednje Poljoprivredno - hemijske škole „Dr Đorđe Radić”, kroz ovaj program naučiti kako da dođu do različitih vidova finansijskih sredstava, motivisani su da razmišljaju kako da unaprede svoju proizvodnju, a onda dobijaju i donaciju kojom sve to mogu i da ostvare. Brzo vide plod svog rada, što je najbolji način razvijanja preduzetništva kod mladih“ izjavila je Ivana Božić, Mendžerka za razvoj ljudskih kapaciteta i inkluziju, Projekat Velika mala privreda (USAID).

„U ime učenika koji će učestvovati u aktivnostima i kasnije dobiti donacije, zahvaljujemo Fondaciji Divac što je odabrala upravo našu školu i prepoznala značaj mladih poljoprivrednika kao nosioca poljoprivrednog razvoja“ izjavila je Direktorka Poljoprivredno - hemijske škole „Dr Đorđe Radić” u Kraljevu, Svetlana Mladenović, naglasivši da je svako ulaganje u obrazovanje vrlo značajno.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti