Dvadeset šest poljoprivrednika iz Užica dobilo plastenike

U Užicu je danas 26 poljoprivrednih proizvođača potpisalo ugovore sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Gradskom upravom Užice o dodeli plastenika.

Na konkursu koji je bio raspisam 19. februara ove godine, odabrano je 26 poljoprivrednih proizvođača koji će dobiti plastenike finansirane iz Lokalnog fonda za razvoj plasteničke proizvodnje ukupnog budžeta od 6 miliona dinara.

 „Saradnja grada Užica i Fondacije Ana i Vlade Divac, godinama unazad funkcioniše na visokom nivou i kao rezultat imamo veliki broj korisnika sredstava, kako u ovom projektu koji se odnosi na nabavku plastenika, tako i u okviru svih ostalih programa. Opredeljeni smo ka daljem razvoju i plasteničke i sveukupno poljoprivredne proizvodnje o čemu svedoče i značajno veća budžetska sredstva za direktne subvencije i 690 do sada podnetih zahteva. Naročito ohrabruje sve veći broj mladih ljudi koji žele da ostanu u svojim selima i baš zbog toga u svim programima Fondacije i grada oni imaju prioritet“, rekao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užice.

Zamenik gradonačelnice je izrazio i veliko zadovoljstvo što polovinu poljoprivrednika koji su danas dobili plastenike čine žene.

Odabrani poljoprivredni proizvođači koji su danas potpisali ugovore će dobiti plastenike dimenzija 5x30x2,6 metara ili 6x24x3,4 metara, a biće u obavezi da učestvuju sa 20 odsto ukupne vrednosti doniranog plastenika.

 „Fondacija Ana i Vlade Divac i grad Užice su započeli saradnju 2016. godine i od tada smo zajednički uložili 40 miliona dinara u razvoj lokalne poljoprivrede i podržali preko 200 malih poljoprivrednih proizvođača na teritoriji Užica. Pored finansijske podrške koja je vrlo značajna za razvoj, stručne obuke i stalna edukacija predstavljaju takođe važan aspekt za modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava. U narednom periodu ćemo organizovati dva ciklusa obuka na temu pravilnog upravljanja i odlaganja ambalaže pesticida za sve lokalne poljoprivrednike užičkog kraja“, rekla je Bojana Vujičić, menadžerka za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Konkursom je bila planirana podrška poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Užica a koji žele da otpočnu ili prošire svoj posao vezan za plasteničku proizvodnju, sa ciljem da se osnaže porodice i da im se omogući ekonomsko jačanje. Prednost su imale višečlane porodice koje žive i rade na selu.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti