Info-sesija u Nišu - Usklađivanje poslovnih i porodičnih obaveza zaposlenih doprinosi jačanju poslovanja kompanija

Danas je u Nišu, u Deli prostoru, održan skup predstavnika poslodavaca na kome je zaključeno da ulaganjem u inicijative prilagođene porodici, i naporima  zaposlenih da održe ravnotežu između poslovnog i privatnog života, kompanije doprinose jačanju svojih brendova, povećavaju privlačnost i zadržavanje zaposlenih i prikazuju se kao društveno odgovorne. Nakon info sesije u Novom Sadu koja je održana krajem juna, ova u Nišu je druga od tri sesije za poslodavce u okviru regionalnog projekta „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici“.

Na današnjem događaju je predstavljen model poslovanja „Radno mesto prilagođeno porodici“ namenjen poslodavcima, kao i način na koji kompanije mogu da se prijave za učešće u programu i poboljšaju svoje politike prema zaposlenima.

„Planiranje porodice predstavlja veliki izazov za žene koje žele da ostanu radno aktivne, naročito na Zapadnom Balkanu gde tradicionalne norme i stereotipi dodatno otežavaju njihovu profesionalnu angažovanost. Projekat „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici” je osmišljen kako bi podržao vlade u unapređenju politika prilagođenih porodici i stvaranju okruženja koje će koristiti podjednako ženama i muškarcima i omogućiti im da usklade karijeru i porodične planove“, rekla je Tina Aničić, savetnica za pitanja populacije i razvoja u Populacionom fondu Ujedinjenih nacija u Srbiji i dodala da projekat ima dva pravca aktivnosti. Prvi je saradnja sa Vladom Republike Srbije i predstavnicima državne uprave na mapiranju normativnih akata u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva i predlozima za njihovo unapređenje. Takođe, aktivnosti će obuhvatiti i info sesije sa organima državne uprave u promociji i unapređenju rodno odgovornih politika prilagođenih porodici. Drugi pravac je saradnja sa kompanijama koje imaju već neke razvijene prakse u stvaranju radnih mesta prilagođenih porodici da te prakse dalje unaprede, ali i sa kompanijama koje nemaju iskustva u ovoj oblasti a žele da ih uspostave.

Istraživanja pokazuju da milenijalci i generacija Z preferiraju poslodavce čije vrednosti podržavaju ravnotežu između posla i privatnog života, napredovanje u karijeri i lični razvoj. Model „Radno mesto prilagođeno porodici“ teži upravo uspostavljanju ravnoteže između radnog i porodičnog života, što doprinosi boljoj produktivnosti zaposlenih i boljim rezultatima za kompanije. Ovaj model podržava sve zaposlene, bez obzira na roditeljski status, u postizanju ravnoteže između poslovnih obaveza i porodičnih odgovornosti, stvarajući inkluzivno i podržavajuće radno okruženje.

Projekat „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici“ koji će se sprovoditi do 2026. godine podrazumeva mentorsku podršku za uvođenje ovog modela u poslovanje kompanija, bilo kroz aktivnosti koje se već sprovode ili kroz razvoj novih inicijativa. 

„Želimo da pomognemo kompanijama da ojačaju svoje poslovanje tako što će da poboljšaju brigu o svojim zaposlenima. Ovim projektom nastavljamo dugogodišnji rad sa poslovnom zajednicom kako bi omogućili unapređenje mera koje doprinose ravnoteži između profesionalnih i porodičnih obaveza zaposlenih, osiguravaju stabilnost i napredak u karijeri, i unapređuju dobrobit kako zaposlenih, tako i kompanija“, rekla je Marija Jovanović, projektna menadžerka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Model poslovanja „Radno mesto prilagođeno porodici“ koji će biti uveden u odabranim kompanijama tokom trajanja projekta, usklađuje se sa opštim poslovnim ciljevima, potrebama i ambicijama svake kompanije, a neke od mera u okviru modela koje mogu doprineti ravnoteži između poslovnih i privatnih obaveza zaposlenih su omogućavanje rada na daljinu, zakazivanje sastanaka samo tokom trajanja radnog vremena, pomoć pri uključivanju u posao tokom i nakon porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, obezbeđivanje neophodne tehničke opreme za rad od kuće, plaćeno roditeljsko odsustvo, podrška za čuvanje dece, podrška u domaćinstvu, itd.

U organizaciji današnjeg skupa podršku je pružila Regionalna razvojna agencija Jug, a primere dobre prakse predstavile su kompanije FlowNinja i Symphony.

Aktivnosti sprovode Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji i Fondacija Ana i Vlade Divac kroz projekat „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici” u partnerstvu sa privatnim sektorom i Vladom Republike Srbije, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti