Fondacija Ana i Vlade Divac se priključila projektu "Klikni zeleno".

Sa željom da se ukaže na važnost ekologije, Fondacija Ana i Vlade Divac se priključila projektu "Klikni zeleno".

Ideja projekta “Klikni zeleno” je da kreira i medijskom i Internet kampanjom promoviše “eco friendly” koncept na Internetu i skrene pažnju na ekološki otisak koji ostavljaju web prezentacije.

U današnjem svetu, jedan od osnovnih marketinških alata je nesumljivo Internet. Svaka ozbiljnija kompanija, institucija ili organizacija pristupa izradi svog web sajta. Kako bi sajt uopšte bio aktivan i radio bez problema i bezbedno potrebno ga je postaviti na server, poseban računar koji je najčešće smešten u specijalizovanim zgradama, računarskim centrima ili popularno nazvanim „farmama servera“.

Električna energija potrebna za napajanje ovakvih centara obuhvata 1,5% od ukupne potrošnje, a s porastom korisnika Interneta širom sveta svake godine raste za dodatnih 10%. Veći deo ove električne energije proizvodi se iz uglja ili nuklearne energije te zbog toga jednostavnim postavljanjem naše prezentacije na svetsku mrežu povećavamo svoj ekološki otisak.

U procesu rasta, drvo upija ugljen-dioksid i globalano zagrevanje usporava za 50%. Smatra se da je sadnja jednog drveta dovoljna da pokrije štetnu emisiju ugljen-dioksida koju stvara održavanje veb sajta prosečne veličine i posećenosti.

Kako bi web sajt bio ekološki odgovoran, odnosno dobio logo (baner) akcije, potrebno je da se vlasnik domena prijavi na www.kliknizeleno.rs web sajt i zatraži sadnju jednog drveta. Nakon završetka procesa prijave,  biće organizovani volonteri koji će odabrati pogodno područje, zasaditi drveće i obezbediti brigu o njemu. Svako “web drvo” će biti označeno pločicom sa adresom veb sajta čiju štetnost otklanja.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti