Prijem predstavnika Fondacije Ana i Vlade Divac u Sidneju

Sidnej – Našeg proslavljenog košarkaša i humanistu, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divca, primio je Kevin Rad, ministar spoljnih poslova Australije.
Razgovor je protekao u izuzetno prijatnoj atmosferi, bez strogog protokola. Takav ton razgovoru je nametnuo Kevin Rad, koji je, jednostavno prošetao među gostima hotela „Interkontinental“, pozdravio se sa Divcem, zatim sa Snežanom Divac, predsednikom Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i Anom Koešel, direktorom Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

Vlade Divac je upoznao domaćina sa radom  Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i njenim humanitarnim ciljevima. Posebno je naznačio rad na projektima izgradnje kuća i stanova za izbeglice u Srbiji. Ministar Rad je bio fasciniran činjenicom da je Fondacija „Ana i Vlade Divac“ već obezbedila više od 200 stanova i kuća na području Srbije zbrinula oko 300 porodica izbeglih sa ratom zahvaćenih područja u bivšoj Jugoslaviji.
Kevin Rad je rekao da Australija ima program pomoći manje razvijenim zemljama. Najveći deo pomoći se odnosi na humanitarno delovanje i finansiranje humanitarnih organizacija. I, upravo, u toj činjenici vidi mogućnost da se i Australija, na neki način, uključi u ovaj humanitarni projekat Fondacije „Ana i Vlade Divac“:
„Učinićemo sve što budemo mogli da podržimo vaš izuzetan rad“, izjavio je Kevin Rad, ministar spoljnih poslova Australije. Rad je dodao da ga raduje činjenica da je srpska etnička zajednica u Australiji „duboko i pozitivno inkorporirana u sve pore života u Australiji“.


Vlade Divac se zahvalio ministru Radu što je Australija svesrdno prihvatila naše ljude i omogućila im da iskažu sve svoje vrednosti i sačuvaju nacionalni identitet. Divac je rekao da je, u susretu sa našim ljudima u Australiji, shvatio koliko truda ulažu ne bi li prezentovali Srbiju i sav srpski narod na najbolji mogući način.


Kako je počeo, susret se tako i završio, u prijatnoj atmosferi, uz srdačne pozdrave i obostranu saglasnost da je ovo tek prvi korak u budućoj saradnji.
U kasnijoj izjavi za „Glas Srpske“, Vlade Divac je posebno istakao izuzetnu pomoć Eda Husića, poslanika u Federalnom parlamentu, tokom svih susreta sa političkim i javnim ličnostima Australije. Zamolio je za mogućnost da se javno zahvali i vladiki Australijsko-novozelandskom Irineju:
„Retki su ljudi, koji sa takvom energijom rade na ostvarivanju jedinstva srpskog naroda. Njegova ideja o formiranju omaldinskog podmlatka Srpske pravoslavne Crkve u Australiji, nemerljivo će pomoći vaspitanju i čvršćem vezivanju tih divnih, mladih ljudi, ne samo za crkvu nego i osnovne vrednosti srpskog bića“.
Divac je istakao da svi oni, ali i mi što dolazimo iz matice, moramo biti ambasadori svoje zemlje i prezentovati najbolje što srpski narod može da pruži.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac se trenutno nalazi u Oklandu, na Novom Zelandu, u poseti srpskoj etničkoj zajednici.

 

Autor teksta: Dragan Caran

“Glas Srpske”, Australija

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti