Rezultati Fondacije "Ana i Vlade Divac" u 2011. godini

Beograd, 6. april 2012. – Na koktelu održanom sinoć u hotelu „Continental“ pred brojnim prijateljima i dugogodišnjom partnerima Fondacije „Ana i Vlade Divac“, predstavljeni su godišnji rezultati za 2011. godinu.

Kroz brojne akcije realizovane u okviru kampanje „Možeš i ti’’ koju Fondacija „Ana i Vlade Divac“ sprovodi u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i UNHCR-om, uz pomoć brojnih partnera, kompanija i građana, do sada su prikupljena sredstva za rešavanje stambenog pitanja 325 porodica koje su više od decenije živele u kolektivnim centrima širom Srbije.

Na koktelu je naglašeno da je cilj Fondacije „Ana i Vlade Divac“ u narednoj godini da se smanji broj porodica koje i dalje žive u 28 kolektivnih centara širom Srbije,  i to putem obezbeđivanja trajnih stambenih rešenja za te porodice: dodelom seoskih domaćinstava, građevinskog materijala i kroz socijalna stanovanja.

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je u okviru kampanje „Možeš i Ti“ započelazajednički projekat ’’Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima’’ u saradnji sa Gradom Beogradom, Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije, Gradskim centrom za socijalni rad i UNHCR-oms ciljem da se izgradestambeni objekti za izbegla i raseljena lica na teritoriji Grada Beograda.Grad Beograd je donirao zemljište sa kompletnom infrastrukturom za izgradnju četiri zgrade. Kao rezultat prve faze ovog projekta, završena je zgrada sa 20 stanova na lokaciji Veliki Mokri Lug, koju je finansirao Biro za populacije, izbeglice i migracije Vlade SAD-a. Dve zgrade su procesu izgradnje, sredstva su obezbeđena kroz IPA fondove, a Fondacija „Ana i Vlade Divac“ trenutno prikuplja građevinski materijal za četvrtu zgradu u okviru kampanje „Da svi pomognemo!“. Kroz kampanju Fondacija poziva kompanije i pojedince da se priključe putem doniranja građevinskog materijala i sredstva, ili slanjem poruke na jedinstveni SMS broj 2112. 

Pored stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica Fondacija „Ana i Vlade Divac“ pomaže i ekonomsku i socijalnu integraciju porodica kojima je rešeno stambeno pitanje, te kroz projekat sa UniCredit Fondacijom i UniCredit Bankom pomaže razvijanje sopstvenog biznisa raseljenih i izbeglih porodica.

Takođe tokom 2011. godine, predstavljene su i realizovane aktivnosti u okviru kampanje „Stvarno važno’’ koja se sprovodi u okviru projekta „Vrednosti mladih u Srbiji’’ koji finansira USAID preko Instituta za održive zajednice. Ciljevi Fondacije „Ana i Vlade Divac“ su promocija pozitivnih vrednosti,  saradnja sa partnerskim organizacijama kako bi se nastavilo sa osluškivanjem potreba mladih ljudi u Srbiji kao i zalaganje za dugoročno ostvarivanje istih, kroz brojne projekte. Projekat se realizuje u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije (KOMS).

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ uspešno sprovodi projekat „Veliko Srce“ u saradnji sa Eurobank EFG kroz koje je uspešno rekonstruisano 8 dečijih igrališta u državnim vrtićima širom Srbije.

U saradnji sa KBC Bankom Fondacija „Ana i Vlade Divac“ su realizovali projekat „Igra počinje – Teren je tvoj“ u okviru kojeg su rekonstruisana 4 sportska terena na teritoriji Grada Beograda.  

„Srećni smo i zadovoljni što se broj stambeno zbrinutih izbeglica i interno raseljenih lica iz godine u godinu povećava. Fondacija će nastaviti sa projektom „Možeš i Ti’’ sve dok se i poslednji kolektivni centar u Srbiji ne zatvori. U okviru toga, u martu mesecu, smo pokrenuli i novi broj za sms humanitarne priloge kako bi olakšali proces doniranja i prikupili što više sredstava. Takođe, srećni smo i zbog sjajnih reakcija na kampanju „Stvarno važno’’, i uključenja mladih osoba širom Srbije sa idejama i predlozima’’, izjavila je na koktelu Snežana Divac, predsednica Fondacije „Ana i Vlade Divac’’.

Organizaciju koktela su podržali hotel Continetal, vinarija Kovačević, destilerija Zarić, Apatinska pivara, Coca-Cola Hellenic, Teleflora, poslastičarnica Boungiorno i trio Balkan Strings.

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ se zahvaljuje svima koji su podržali njen rad u 2011. godini: Advokatska kancelarija Janković, Aerodrom „Nikola Tesla“, Alma Quatro, Charles Stewart Mott fondacija, Coca Cola HBC-Srbija AD, DPC, Eurobank EFG, Executive Group, Grad Beograd, Institut za održive zajednice (ISC), JKP Infostan, KBC banka, Renault Nisan Srbija doo, Štap i kanap redizajn studio, TC Ušće, MTS, Telenor doo, UniCredit banka, UniCredit fondacija, USAID, Verano – Motors doo, Vip Mobile doo, Vojvođanska banka i mnoge druge kompanije i pojedinci.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti