Uručeni ključevi stanova izbeglim i interno raseljenim licima

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Li Licenberger, šef Kancelarije UNHCR-a za Srbiju Eduardo Arboleda i Ana i Vlade Divac uručili su danas u Velikom Mokrom Lugu ključeve stanova izbeglim i raseljenim licima smeštenim u kolektivnim centrima na teritoriji grada Beograda.

Ovaj objekat za socijalno i pristupačno stanovanje u zaštićenim uslovima ima 20 stanova, koji su izgrađeni sredstvima američke vlade, uz učešće grada Beograda, UNHCR-a, a u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac” i Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije.

Gradonačelnik Dragan Đilas zahvalio je Vladi Divcu i njegovoj supruzi Snežani, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i UNHCR-u.

"Hvala vam što ste ovim ljudima omogućili da posle 13 godina dobiju krov nad glavom. Samo oni znaju koliko im to znači. Vi ste im omogućili da žive život kao ljudi. Niko od nas ne može da shvati razmere njihove sreće jer mi tako nešto nismo doživeli ", istakao je Đilas.

Vlade Divac je ovom prilikom naglasio da su danas su pobedili svi, i oni koji su pomogli ovim ljudima i porodice koje se useljavaju u nove stanove posle toliko godina izbegličkog života.

"Ljudi koji su godinama živeli u izbegličkim kampovima sada imaju dostojan život. Ovo je samo prva od tri zgrade koje će se graditi, a nadamo se i četvrtoj. Na taj način pomažemo im da konačno žive kao i svi ostali građani" , istakao je Vlade Divac

Zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Li Licenberger zahvalio je na dobroj saradnji na ovom projektu gradonačelniku Đilasu, gradu Beogradu, UNHCR-u i Fondaciji „Divac”.

"Drago nam je da smo deo ovog projekta, što smo vratili dostojanstvo, poštovanje i nadu porodicama koje će od danas ovde živeti i što možemo da sa njima podelimo radost",  rekao je zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Li Licenberger.

Prve ključeve svog novog doma, opremljenog i kuhinjom, dobio je Jovan Cvetković, koji je od 1999. godine, otkako je sa porodicom izbegao sa Kosova, živeo po kolektivnim centrima.

Ključevi su uručeni i Milovanu Stojkoviću, koji će se u novi stan useliti sa suprugom Marinom i sinovima Nikolom i Slobodanom.

"Nemam reči kojima bih opisao koliko smo supruga i ja danas seećni, jer posle 13 godina izbegličkog života konačno imamo svoj krov nad glavom. Ovo je za nas prilika da deci nadoknadimo izgubljeno, da krenemo ispočetka, jer nam je svima mnogo toga do sada bilo uskraćeno", kaže Milovan Stojković, koji je do 1999. godine živeo sa porodicom u selu Kačanik, nadomak Uroševca.

Izbeglički staž dug dve decenije konačno je završen i za sedmočlanu porodicu Urošević, koja je izbegla iz Zadra.

"Naš najstariji sin je rođen u Zadru, a ostala deca su rođena u kolektivnim centrima. Za 20 godina promenili smo devet centara. Ovaj stan za nas znači bolje sutra, koje je sada sve izvesnije za našu porodicu", kaže ovaj otac.

Ova zgrada, koja se nalazi u bloku između ulica Vladimira Dvornikovića, Vladimira Ćorovića, Teodorine i Jovijanove, prva je od tri, namenjene izbeglim i interno raseljenim licima. Zgrada ima podrum sa skloništem i stanarskim ostavama, prizemlje, dva sprata i potkrovlje, a ukupna površina je 1.400 metara kvadratnih.

Ostale porodice koje su smeštene u kolektivnim centrima u Beogradu, imaće priliku da na sledećem konkursu za preostalih 40 stanova reše svoje stambeno pitanje. Za objekte su projektovana i parking mesta, a nekoliko stanova u prizemlju ima pristupe prilagođene osobama sa posebnim potrebama.

Uručenju ključeva, između ostalih, prisustvovali su i gradski arhitekta Dejan Vasović, poverenik za izbeglice i interno raseljene grada Beograda Miodrag Pribilović, član Gradskog veća Zoran Kostić, sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić, direktor Agencije za investicije i stanovanje Marko Blagojević, direktorka Gradskog centra za socijalni rad Snežana Stošković, direktorka NVO „Housing Center” iz Beograda Branislava Žarković i komesar Komeserijata za izbeglice Republike Srbije Vladimir Cucić.

Izvor: Sajt Grada Beograda. www.beograd.rs

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti