Episkop Irinej (Dobrijević) u poseti izbeglim i raseljenim porodicama

Tokom svog boravka u Srbiji Episkop Irinej (Dobrijević), Mitropolije autralijsko-novozelandske, posetio je novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Velikom Mokrom Lugu u opštini Zvezdara, Beograd. Jedanaest izbeglih i devet interno raseljenih porodica koji su do nedavno živeli u Kolektivnim centrima u Beogradu su 20. aprila uselili u stanove u Velikom Mokrom Lugu.

Na inicijativu Fondacije „Ana i Vlade Divac“ a u saradnji sa UNHCR-om sprovodi se projekat izgradnje stanova za socijalno stanovanje u Gradu Beogradu. Grad Beograd je dao punu podršku projektu i donirao zemljište sa kompletnom infrastrukturom za četiri zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima. Izgradnju prve zgrada je podržala Američka vlada, sredstva za drugu i treću zgradu su obezbeđena od IPA fondova Evropske Unije. Prva zgrada je useljena, izgradnja druge i treće zgrade je u toku a Fondacija „Ana i Vlade Divac“ aktivno prikuplja sredstva za izgradnju četvrte zgrade kroz svoju kampanju „Da svi pomognemo“.Izgradnjom četiri zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima trajno se rešava stambeno pitanje 100 izbeglih i raseljenih porodica iz Kolektivnih centara u Beogradu.

Kampanji „Da svi pomognemo“ se pored brojnih kompanija i dijaspore u Americi i Kanadi pridružila i naša dijaspora u Australiji i Novom Zelandu. Tokom posete Ane i Vlade Divac Australiji i Novom Zelandu u februaru 2012. godine prikupljeno je 161.100 australijskih dolara za izgradnju četvrte zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Beogradu. Mitropolija autralijsko-novozelandska i Episkop Irinej (Dobrijević) su bili domaćini i pobrinuli se za organizaciju donatorskih okupljanja tokom posete Australiji i Novom Zelandu.

Episkop Irinej je prilikom posete novouseljenoj zgradi za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Velikom Mokrom Lugu posetio i porodicu Lazić, raseljenu sa Kosova. Porodica Lazić je mlada porodica sa četvoro dece koja je od 1999. godine bila smeštena u Kolektivnom Centru u Zemunu. Posle 13 godina života u teškim uslovima u kolektivnom centru Lazići su 20. aprila ove godine  postali korisnici dvosobnog komfornog stana u zgradi Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima. Porodica Lazić je izgubila svu svoju imovinu u Prizrenu, KiM, i jedini izvor prihoda im je dodatak u iznosu od 8.400 dinara koji prima Lidija na osnovu zaposlenja koje je imala u Prizrenu kao farmaceutski tehničar. Njen suprug nije imao zaposlenje u državnom preduzeću pa nije ni ostvario pravo po tom osnovu. Deca Marko, Nikola, Anastasija i Katarina su učenici.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti