Na konkurs Ideja za bolje sutra pristiglo 230 prijava za promociju Srbije

U okviru prve faze konkursa „Ideja za bolje sutra“ prikupljeno je 230 ideja za proizvode i usluge koje mogu da doprinesu poboljšanju imidža Srbije u regionu i inostranstvu.

U ovoj fazi, koja je trajala od 6. novembra do 26. decembra, sa svojim idejama učestvovalo je 46 preduzeća, dok su 184 ideje predložili pojedinci i porodice. Konkurs, u okviru kojeg se dodeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 56.000 evra, organizovale su Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka.  

Odluka o finalistima će biti doneta na prvom sastanku komisije, koju pored organizatora čine i predstavnici Turističke organizacije Srbije i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije, a koja će se održati 6. februara.

Konkurs „Ideja za bolje sutra“ ima za cilj da, podržavajući ugrožene kategorije stanovništva u ostvarivanju njihove ekonomske održivosti i socijalne integracije, prikupi što veći broj inovativnih ideja za proizvode i usluge koje mogu da utiču na izvozni potencijal naše zemlje, a one najbolje sprovede u delo. Uspešnost konkursa potvrđuje veliki broj prijava od kojih je najveći deo stigao iz Severne i Centralne Srbije, ali nije zanemarljiv ni broj ideja iz Južne i Zapadne Srbije.

Ideje se uglavnom odnose na proizvodnju organske hrane, poljoprivrednih proizvoda, izradu suvenira, srpskih tradicionalnih odevnih predmeta, kao i na softverski inženjering i informacione tehnologije.

 

U narednoj fazi konkursa, koja će trajati oko dva meseca, stručnjaci će sa odabranim finalistima raditi na izradi biznis planova, da bi na kraju bila odabrana dva preduzeća koja će dobiti po 15.000 evra, odnosno četiri porodice ili pojedinca koji će dobiti po 5.000 evra za pokretanje ili proširenje svojih poslova.U proces izbora biće uključeni i zaposleni UniCredit Banke na osnovu čijeg glasanja će biti alocirano 6.000 evra za najbolje biznis planove 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti