Vlade Divac - 50 veličanstvenih u Blicu

 

Vlade Divac je stekao poštovanje svih najvećih zvezda NBA lige i status legende. Predvodnik zlatne generacije jugoslovenskih košarkaša 16 godina je vladao reketima Amerike, a klubovi Sakramento Kinngs i LA Lejkers njegovo ime su ispisali na stranicama bogate istorije.
 
Privilegiju da sa njim potpiše prvi profesionalni ugovor imala je Sloga iz Kraljeva.
 Debitovao je za reprezentaciju Jugoslavije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvu u Španiji 1986. godine, a prvu utakmicu za plave u seniorskoj selekciji odigrao je u Den Helderu protiv Holandije. 
 
Divčeva veličina ogleda se u silnim medaljama, trofejima i uspesima, a titulu jednog od najboljih evropskog centara svih vremena opravadao je sa 13.000 poena, 9.000 skokova, tri hiljade asistencija i hiljadu i po blokada u NBA ligi. 
 
Pamte se i srećne godine reprezentacije Jugoslavije kada je 2002. godine u Indijanapolisu doneo zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu. 
 
Nacija se uz njega radovala još svetskom zlatu 1990. godine u Argentini, a Divac je u svojim vitrinama stavio još dva olimpijska srebra, tri zlata i dve bronze sa evropskih prvenstava i jedno zlatno odličje sa univerzijade.
  
U najtežim godinama po zemlju, Vlade je činio sve kako bi sjajnim igrama za selekciju Jugoslavije doneo radovanja narodu.
   
Divac se sada nalazi na listi kandidata za Kuću slavnih, a doprinos ekipi Sakramento Kingsa viđen je kroz činjenicu da je broj 21, koji je stajao tokom njegove karijere u tom timu, povučen iz upotrebe.
   
Ostaje žal što u društvu Stojakovića, Vebera, Turkoglua, Vilijamsa i Kristija nikada nije osvojio prsten NBA lige.
 
Izvor: Blic

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti