Privrednici i mladi kao saradnici u profesionalnoj orijentaciji

U organizaciji Skupštine grada Beograda, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Fondacije “Ana i Vlade Divac” i partnerskih organizacija iz Srbije, 11.aprila 2013.godine upriličen je prvi susret predstavnika poslovne zajednice i mladih koji su obuhvaćeni projektom “Profesionalna orijentacija u Srbiji”.


U projekat započet 2011. godine do sada su uključene 734 osnovne škole u Srbiji i oko 64.000 učenika, sa ciljem da se uspostavi funkcionalan i održiv sistem profesionalne orijentacije za učenike završnih razreda osnovnih škola, a programi su osmišljeni i za srednjoškolce, koji svoj budući poziv mogu izabrati u saradnji sa kancelarijama za mlade.

Gradonačenik Beograda Dragan Đilas je, pozdravljajući u Skupštini Beograda polaznike projekta i predstavnike društveno odgovornih kompanija, rekao da su odluke o budućem profesionalnom usmerenju sudbonosne i stresne za mlade ljude.

Ovaj projekat, prema njegovim rečima, omogućuje deci i mladima da imaju više kontakta sa realnim svetom i da pronađu svoje mesto u društvu.

“Grad će uvek biti partner ovakvim projektima i trudićemo se da u vreme krize što više sredstava uložimo u obrazovanje, i da zajedno sa republikom učinimo i nešto za nastavnike i profesore, jer to su drugi roditelji naše dece”, rekao je Đilas.

Prvi sekretar za privrednu saradnju u ambasadi Nemačke Kristof Ejhen je, obrazlažući odluku GIZa da sprovede ovaj projekat u Srbiji, rekao da su mladi budućnost svake zajednice i države, a da je odluka o profesionanoj budućnosti jedan od najbitnijih izbora koji se mora doneti na osnovu znanja.

Najrelevantnije informacije o pojedinim zanimanjima, prirodno, prema njegovim rečima, mogu da se dobiju uvidom u iskustva zaposlenih u tim zanimanjima.

“Nemačka ekonomija danas uči lekciju da kvalifikovano osoblje jeste deficitarna stvar, a odluke o budućem profesionalnom usmerenju jesu garancija buduće kvalitetne i motivisane radne snage”, rekao je Ejhen, koji je poručio da nema budućeg ekonomskog razvoja bez kvalifikovane mlade radne snage.

Direktor GIZa u Srbiji Uve Štumf objasnio je da je cilj projekta podizanje preduzetnički odgojene dece sa inicijativom, koja će doprineti razvoju čitavog društva.

“Potrebna je cela zajednica da se dete odgoji kako treba, i ovaj program podiže nivo svesti u zajednici da svi imaju odgovornost da stvore okruženje koje će na najbolji način da uključi mlade ljude”, rekao je Štumf.

Učesnicima svečanosti se obratio i bivši košarkaš Vlade Divac, čija je dobrotvorna organizacija partner ovog projekta, ističući da istraživanja pokazuju da su mladi prioritetno zainteresovani za teme obrazovanja i zapošljavanja.

“Ovo je odličan način da se mladi što ranije upoznaju sa svetom rada i blagovremeno donesu pravu odluku čiju će posledicu osećati do kraja života”, rekao je Divac.

Projekat “Profesionalna orijentacja u Srbiji”, u okviru kojeg se mladima nudi stručna i savetodavna pomoć, trebalo bi da do sredine 2015. godine obuhvati sve 1.104 osnovne škole u Srbiji i 139 kancelarija za mlade.

Za više informacija, posetite profesionalnaorijentacija.org

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti