Proglašeni pobednici konkursa Ideja za bolje sutra

Predstavnici Fondacije Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacije i UniCredit Banke predstavili su danas pobednike konkursa “Ideja za bolje sutra” čiji je cilj bio pronalaženje ideja za proizvode i usluge koje na najbolji način mogu da doprinesu poboljšanju imidža Srbije u regionu i inostranstvu, kaoi unapređenju njenog izvoznog potencijala. Socijalna preduzeća, male zadruge, preduzeća koja zapošljavaju marginalizovane i socijalno ugrožene grupe i pojedince, kao i porodice i pojedinci, su u periodu od 7. novembra do 26. decembra prijavili 230 ideja. Na osnovu njihove inovativnosti i održivosti samih projekata,odabrano je 9 najboljih kandidata kojima su dodeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 56.000 evra. Ovaj projekat su podržale Agencija zastrana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Turistička organizacija Srbije (TOS).

Stručna komisija je izabrala 7 kandidata sa najboljim idejama, tri iz kategorije preduzeća i četiri iz kategorije pojedinaca, dok su zaposleni UniCredit Banke, koji su takođe bili uključeni u proces glasanja, izabrali po jednog pobednika iz obe kategorije. Iz kategorije preduzeća nagrađeni su „Strawberry Energy“ za izradu Strawberry mini SOS uređaja, „Filmska Asocijacija Srbije“ za izradu baze filmskih lokacija u Srbiji, „Štap&kanap“ za proizvodnju džema od ljute paprike, kao i Udruženje „Stari zanati za novo doba“ za adaptaciju suvenirnice u Prijepolju. Kada su u pitanju pojedinci, bespovratna sredstva su pripala Milošu Ercegu za Kapris kozje sireve, Mirjani Luković za organsku proizvodnju malina, Nikoli Ninkovu za proizvodnju hladno ceđenog ulja od suncokreta i soje po ekološkim standardima, Slađani Pajović za osnivanje socijalnog preduzeća za proizvodnju, promociju i prodaju narodnih rukotvorina, kao i Slavici Vračarić za proizvodnju zdrave hrane, specifične za podneblje Kremne. Preduzeća su nagrađena u ukupnom iznosu od 34.000 evra, dok je pojedincima ukupno pripalo 22.000 evra.

Gvido Munci, predstavnik UniCredit fondacijeje izjavio: “Već više od pet godina, naša fondacija podržava projekte koji su usmereni na ranjive kategorije stanovništva u Srbiji. To je i jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučili da i ovde implementiramo “Ideju za bolje sutra”, projekat koji se prethodno sprovodio u pojedinim zemljama u kojima naša Grupa posluje. Veoma smo ponosni na to što ovaj projekat ima širu dimenziju, jer pored toga što obezbeđuje ekonomsku održivost, u fokus stavlja proizvode i usluge koje mogu da doprinesu promociji Srbije u inostranstvu i da na taj način unaprede konkurentnost njenog izvoza. Veoma smo zadovoljni svim izabranim idejama i radujemo se njihovoj prekograničnoj promociji.”

Snežana Divac, osnivač i predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divacje povodom proglašenja pobednika izjavila: “Kada smo sa našim partnerima, UniCredit fondacijom i UniCredit Bankom, u novembru objavili početak ovog konkursa nismo mogli ni da zamislimo da će on izazvati toliko interesovanje. Međutim, brojka od 230 prijavljenih ideja dovoljno govori sama za sebe. Zbog toga moram da kažem da je stučna komisija imala izuzetno težak zadatak da u moru inovativnih i nadasve specifičnih ideja izabere najbolje. Želela bih da napomenem da se naš posao danas ne završava. Naime, kako bismo obezbedili uspešnu implementaciju ideja i uticali na plasman proizvoda, odnosno usluga na tržište, u narednom periodu naši stručnjaci će vršiti pažljiv monitoring svih pobedničkih projekata.”

Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke u Srbijije rekao: “Veoma sam ponosan što smo zajedno sa našim partnerima učestvovali u prvom izdanju ovog značajnog projekta koji je imao za cilj da pospeši proizvodnju u Srbiji i to kada su u pitanju tipični domaći proizvodi i usluge, a posledično i da utiče na izvozni potencijal zemlje i njenu prepoznatljivost u inostranstvu. Pored toga što je stručna komisija više od šest meseci bila angažovana na odabiru najboljih ideja, želeo bih da istaknem da su i svi naši zaposleni bili uključeni u izborni proces. Sada imamo pobednike. Oduševljen sam njihovim idejama i istovremeno uveren da je pred njima uspešna budućnost. Kroz učešće u ovom projektu još jednom smo pokazali našu snažnu posvećenost ovoj zemlji, kao i posvećenost naše matične grupacije.”

Projekat „Ideja za bolje sutra“ je organizovan u nekoliko faza, a njegovo predviđeno trajanje je 10 meseci. U prvoj fazi, koja je trajala od 7. novembra do 26. decembra, definisane kategorije su prijavljivale ideje koje na najbolji način promovišu Srbiju. Nakon isteka prijavnog roka, komisija je izabrala 39 najboljih ideja iz kategorije preduzeća i kategorije pojedinaca i porodica sa kojima su zatim, u drugoj fazi, stručnjaci radili na razvoju njihovih biznis planova.

Komisija je, nakon toga izabrala pobednike. U narednoj fazi projekta, kako bi se obezbedila uspešna implementacija ideja, će se vršiti pažljivo praćenje svih pobedničkih projekata.

Više o pobednicima pročitajte ovde.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti