Još 40 izbeglih i interno raseljenih porodica, koje su dosad živele u kolektivnim centrima, useljene su u nove stanove u Velikom Mokrom Lugu

Uručeni ključevi za stanove u Velikom Mokrom Lugu

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, šef Kancelarije UNHCR-a za Srbiju Eduardo Arboleda, predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac", gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i komesar za izbeglice Vladimir Cucić su danas usrećili 40 najugroženijih porodica iz kolektivnih centara uručivši im ključenje od njihovih novih stanova.

“Četrdeset porodica, koje već godinama žive u kolektivnim centrima, danas smeštaj nedostojan čoveka menjaju smeštajem u novoj zgradi. Ovo je nova šansa, pre svega, za ovu decu, a verujem da će je i iskoristiti. Nastavićemo da u budućnosti rešavamo njihove ogromne probleme, koji se ne mogu porediti sa životom nijednog drugog stanovnika Beograda”, istakao je gradonačelnik Đilas i čestitao svima koji su danas dobili stan.

Zahvaljujući podršci UNHCR, IOM, Grada Beograda, Komesarijata za izbegla i raseljena lica, kao i brojnih donatora iz celog sveta, Fondacija “Ana i Vlade Divac” će napraviti objekat za još 20 najugroženijih porodica čime će doprineti zatvaranju jednog od dva kolektivna centra u Beogradu. Do nedavno je u Beogradu bilo 6 ovakvih centara, a nadamo se da će uskoro doći dan kada će svi kolektivni izbeglički centri u Srbiji postati prošlost.

 

U okviru uređenja terena oko objekata izvedena je interna saobraćajnica sa parkinzima, a uređene su i površine pod zelenilom. Izveden je i opremljen plato za igru dece, kao i košarkaški teren, dok će plato za okupljanje starijih korisnika u dvorištu biti izveden kada se završe radovi na četvrtom objektu. U planu je i izgradnja zdravstvene stanice Doma zdravlja „Zvezdara" čime će ovaj kompleks biti na usluzi svim stanovnicima ovog dela Beograda.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti