Još 40 izbeglih i interno raseljenih porodica, koje su dosad živele u kolektivnim centrima, useljene su u nove stanove u Velikom Mokrom Lugu

Uručeni ključevi za stanove u Velikom Mokrom Lugu

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, šef Kancelarije UNHCR-a za Srbiju Eduardo Arboleda, predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac", gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i komesar za izbeglice Vladimir Cucić su danas usrećili 40 najugroženijih porodica iz kolektivnih centara uručivši im ključenje od njihovih novih stanova.

“Četrdeset porodica, koje već godinama žive u kolektivnim centrima, danas smeštaj nedostojan čoveka menjaju smeštajem u novoj zgradi. Ovo je nova šansa, pre svega, za ovu decu, a verujem da će je i iskoristiti. Nastavićemo da u budućnosti rešavamo njihove ogromne probleme, koji se ne mogu porediti sa životom nijednog drugog stanovnika Beograda”, istakao je gradonačelnik Đilas i čestitao svima koji su danas dobili stan.

Zahvaljujući podršci UNHCR, IOM, Grada Beograda, Komesarijata za izbegla i raseljena lica, kao i brojnih donatora iz celog sveta, Fondacija “Ana i Vlade Divac” će napraviti objekat za još 20 najugroženijih porodica čime će doprineti zatvaranju jednog od dva kolektivna centra u Beogradu. Do nedavno je u Beogradu bilo 6 ovakvih centara, a nadamo se da će uskoro doći dan kada će svi kolektivni izbeglički centri u Srbiji postati prošlost.

 

U okviru uređenja terena oko objekata izvedena je interna saobraćajnica sa parkinzima, a uređene su i površine pod zelenilom. Izveden je i opremljen plato za igru dece, kao i košarkaški teren, dok će plato za okupljanje starijih korisnika u dvorištu biti izveden kada se završe radovi na četvrtom objektu. U planu je i izgradnja zdravstvene stanice Doma zdravlja „Zvezdara" čime će ovaj kompleks biti na usluzi svim stanovnicima ovog dela Beograda.