Pobednici konkursa Ideja za bolje sutra predstavili svoje proizvode

Organizatori konkursa “Ideja za bolje sutra”, Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka, 21. septembra su posetili Čačak kako bi prisustvovali svečanom otvaranju suvenirnice “Putokaz”. Osnivači ovog izložbenog prostora u Solunskoj ulici broj 8, koji predstavlja galeriju umetničkih dela prožetih detaljima srpske kulture i tradicije, su vredne i kreativne Čačanke. One su, kao jedne od pobednica konkursa “Ideja za bolje sutra”, početkom juna nagrađene iznosom od 5.000 evra zaosnivanje socijalnog preduzeća koje okuplja nezaposlene žene i bavi se proizvodnjom, promocijom i prodajom narodnih rukotvorina. Zahvaljujući njihovoj posvećenosti, nakon samo četiri meseca, one su već učinile svoje prve poslovne korake.

 

Maja Pantović, članica Udruženja „Putokaz“ je povodom otvaranja suvenirnice izjavila: “Izuzetno smo ponosne na to što je naša ideja izabrana za jednu od najboljih u Srbiji i što zahvaljujući tome mi danas otvaramo prvu suvenirnicu u našem gradu. Naš cilj je da nezaposlene žene, koje se bave izradom ručnih radova, malih umetničkih dela, imaju gde da ih izlože. Uvereni smo da ćemo na ovaj način dati naš doprinos poboljšanju ekonomskog položaja žena iz ovog kraja, ali i očuvanju tradicionalnih vrednosti naše kulturne baštine.”

Snežana Divac, osnivač i predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divacje tom prilikom izjavila: “Drago mi je što smo kroz projekat 'Ideja za bolje sutra' uspeli da probudimo preduzetnički duh u Srbiji što je potvrdio broj i kvalitet pristiglih prijava. Iako izbor najboljih ideja nije bio ni malo lak, sama činjenica da smo već danas na otvaranju suvenirnice potvrđuje da nismo pogrešili. Nama sada preostaje da pokušamo da im pomognemo da postanu još uspešnije i da se o njima čuje i izvan granica Srbije. Primeri uspešnog preduzetništva, kao što je ovaj, doprinose da se Srbija predstavi u boljem svetlu.”

Organizatori konkursa “Ideja za bolje sutra”, Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka, posetili su I Kremnu kako bi posetili domaćinstvo Vračarića i upoznali se sa načinom proizvodnje tipičnih proizvoda za ovo podneblje. Ova ambiciozna i preduzimljiva porodica, predvođena Slavicom Vračarić, jedna je od pobednika pomenutog konkursa. Vračarići su nagrađeni iznosom od 2.000 evra za unapređenje proizvodnje zdrave hrane, specifične za ovo područje. Specijaliteti njihovog domaćinstva su pogačica od šljive Madžarke koja se i danas pravi na tradicionalni način po već zaboravljenim receptima naših baka, vodnjika, takozvani eliksir mladosti, kao i jabukovo sirće od divljake. Novac su iskoristili za opremanje komore za preradu i sušenje šljiva.    

Slavica Vračarić, je ovim povodom izjavila: “Izuzetno smo ponosni na to što je naša ideja prepoznata kao jedna od najboljih u Srbiji. Zahvaljujući tome, mi danas na savremen način, uz minimalan utrošak vremena i energije, uspevamo da proizvodimo po tradicionalnoj srpskoj recepturi. Organska hrana je budućnost svuda u svetu, a naša prednost je u tome što su još naši preci shvatali njenu vrednost. Stoga, naš cilj nije samo da očuvamo tradiciju, već da se kroz zdravu hranu i domaće proizvode, na najbolji način predstavimo zemljama regiona i ostatku Evrope.”

Snežana Divac, osnivač i predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divacje tom prilikom izjavila: “Drago mi je što smo kroz projekat 'Ideja za bolje sutra' uspeli da probudimo preduzetnički duh u Srbiji što je potvrdio broj i kvalitet pristiglih prijava. Iako izbor najboljih ideja nije bio ni malo lak, sama činjenica da smo već danas u obilasku domaćinstva Vračarića potvrđuje da nismo pogrešili. Nama sada preostaje da pokušamo da im pomognemo da postanu još uspešniji i da se o njima čuje i izvan granica Srbije. Primeri uspešnog preduzetništva, kao što je ovaj, doprinose da se Srbija predstavi u boljem svetlu.”

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti