Fondacija Ana i Vlade Divac pokrenula je projekat Podsticanje nataliteta u Srbiji: Bebe u modi u opštini Vladičin Han, u cilju borbe protiv bele kuge i višedecenijskog smanjenja broja novorođene dece u Srbiji. Dogovoreno je da u fokusu prve faze ovog projekta bude jedna opština na jugu Srbije.

Podsticanje nataliteta u Srbiji - Bebe u modi
 
Motivisanje bračnih parova koji imaju jedno ili dvoje dece da dobiju drugo ili treće dete i time doprinesu povećanju broja dece i smanjenju višegodišnjeg problema pada nataliteta u Srbiji osnovna je ideja ovog projekta.
 
U Vladičinom Hanu će 18. novembra 2013. biti održan radni sastanak sa predstavnicima Opštine, Centra za socijalni rad i Doma zdravlja radi utvrđivanja kriterijuma za selekcju porodica, a za 19. novembar planirano je javno potpisivanje memoranduma o saradnji sa Opštinom.
 
Fondacija Ana i Vlade Divac i Opština Vladičin Han će tokom 2014. godine održati 3 okrugla stola na temu smanjenja nataliteta i mogućim rešenjima ovog problema. Pored toga, dvanaest porodica koje budu dobile dete na jesen 2014. godine biće finansijski podržane mesečnom naknadom u periodu od dve godine. Ove porodice dobiće i mogućnost savetovanja od strane medicinske setre, koja će im pomagati savetima o pravilnoj nezi deteta, materinstvu i higijeni. Porodice će obilaziti i psiholog, a sve sa ciljem podrške zdravoj porodici i razvijanja podsticajnog okruženja za pravilan rast i razvoj dece.
 
Srbija se više od deceniju suočava sa drastičnim smanjenjem broja stanovnika. Od ukupno 165 opština u Srbiji, negativan prirodni priraštaj ima čak 158. U čak 42 opštine stopa negativnog prirodnog priraštaja je preko 10 promila. Najteža situacija je na tradicionalno osiromašenom jugu države, koji poslednjih godina prednjači na ovoj negativnoj skali.
 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti