SPC - Mitropolija Australijsko-Novozelandska

SPC - Mitropolija Australijsko-Novozelandska

U petak 31.01.2014. godine u sali Crkvene Opštine „Uspenje Presvete Bogorodice" na Zlatnoj Obali, u australijskoj državi Kvinslend, održano je humanitarno veče Fondacije Vlade i Ane Divac. Ova Fondacija, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Mitropolije australijsko -novozelandske Gospodina Irineja, protekle tri godine prikuplja novčana sredstva po celoj Australiji i Novom Zelandu za porodice koje su ostale bez ognjišta na prostorima bivše Jugoslavije, kako bi im se obezbedio prigodan smeštaj.

Sabrani narod je pažljivo saslušao dirljivo izlaganje Vlade i Ane Divac koji su govorili o svom radu i cilju da se obezbedi smeštaj za sve do poslednje porodice koja se nalazi u kolektivnim centrima. Zahvaljujući ovoj Fondaciji obezbeđeno je više od tristasedamdeset domova za isto toliko porodica, a ostalo je još stočetrdesettri porodice koje čekaju rešenje. Sve ove porodice nalazile su se, ili se nalaze, u kolektivnim smeštajima koji ne pružaju ni elementarne uslove za život. Sve ovo se videlo i u dokumentarnom filmu koji je porodica Divac pripremila i prikazala prisutnim parohijanima ove Crkvene Opštine.
Posebnu pažnju je privukla prezentacija najnovijeg projekta „Jedan u milion Srba". Ovom inicijativom Vlade i Ana žele da saberu (barem) jedan milion dobronamernih Srba u svetu koji bi donirali po jedan evro mesečno, odnosno dvanaest evra godišnje, da poboljšaju stanje naše Srbije. Prvi projekat ove incijative je bio uspešno obnavljanje jedne osnovne škole.

Specijalni gost ove humanitarne večeri bio je Episkop Irinej koji je blagoslovio ovaj skup i održao prigodan govor. U svojoj besedi on se osvrnuo i na stanje u kojem se ugrožene porodice nalaze, kao i na uslove u kojima oni žive, i to kao svedok stanja u više kolektivnih centara u kojima su ove porodice smeštene. Takođe je preneo i svoja iskustva iz posete jednom od novosagrađenih domova u kojem je zatekao porodicu koja se nakon dugo vremena uselila u pristojan stan; porodicu u kojoj se dete neopisivo radovalo što ima svoju sobu, što većina sveta razume kao jednu od osnovnih mogućnosti koju svaka porodica treba da ima. Vladika je iskazao zahvalnost srpskom narodu na Zlatnoj Obali, pohvalivši njihovu požrtvovanost, humanost i spremnost da pomognu, kao i njihovu organizovanost u Crkvenoj Opštini.

Sam događaj upotpunila su deca iz folklorne grupe Crkvene Opštine koja su dočekala svoga Episkopa zajedno sa Vladom i Anom Divac i svojim divnim nastupom uveličali ovo veče. Deca su takođe imala retku priliku da zaigraju košarku sa gostom koji je jedno od najvećih imena u istoriji ovog sporta. Zahvaljujući upravo humanosti parohijana ove Crkvene Opštine, koji su smireno u redu čekali da daju svoju donaciju i da se fotografišu sa proslavljenim košarkašem Vladom Divcem, može se slobodno reći da je humanitarno veče bilo više nego uspešno.

 

Izvor: Srpska Pravoslavna Crkva - Mitropolija Australijsko-Novozelandska 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti