JEDAN U MILION – Počinje obnova druge škole
Babušnica, 18. februar, 2014. – Predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac“ posetili su Osnovnu školu „Despot Stefan Lazarević“ u Babušnici, drugu školu koja će zahvaljujući donacijama više od 20.000 ljudi biti obnovljena  i dobiti novac za kupovinu neophodnih nastavnih sredstava i školskog nameštaja.
 
Opština Babušnica smeštena je u dolini reke Lužnice i na obroncima okolnih planina, i sa svojih 12.000 stanovnika spada u jednu od najsiromašnijih u Srbiji. Osnovna škola ''Despot Stefan Lazarević'', osnovana je davne 1886. godine. U prvoj školskoj godini svoga postojanja imala je četrdeset jednog učenika i bila smeštena u privatnoj kući. Danas je rad u školi organizovan u dvadeset matičnih i jedanaest izdvojenih odeljenja u okolnim selima, a škola ima 563 učenika i pedeset zaposlenih  nastavnika i stručnih saradnika.
 
Škola  u Babušnici, na osnovu ocene Komisije dobila je najveći broj bodova od ukupno prijavljenih 269 škola sa teritorije Republike Srbije, a u skladu sa utvrđenim kriterijumima. Kvalitena prijava škole omogućila je Komisiji da stekne jasan uvid u probleme sa kojima se njeni đaci i kolektiv svakodnevno suočavaju. Zahvaljujući kampanji JEDAN U MILION, učenici škole u Babušnici završice ovu školsku godinu u novim kabinetima, sa obnovljenim školskim dvorištem i fiskulturnom salom. Sporazum o saradnji između škole „Despot Stefan Lazarević“ i Fondacije Ana i Vlade Divac biće potpisan početkom marta, kada će početi i radovi na obnovi ove škole.
 
Spremnost da pruže podršku obnovi škole u Babušnici iskazali su i predsednik Opštine Saša Stamenković, kao i Dejan Lazarević, predsednik Skupštine opštine, na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Fondacije održanom posle obilaska škole. 
Zahvaljujući podršci 10 000 donatora, pojedinaca i kompanija iz Srbije i dijaspore, za prva tri meseca kampanje prikupljena su sredstva za obnovu škole u selu Burovac, kod Petrovca na Mlavi, a u  naredna tri, uz podršku još 10 000 ljudi, i sredstva neophodna za obnovu druge škole.
 
U toku je akcija prikupljanja sredstava za ostale škole koje su se prijavile za učešće u ovoj akciji i tražile pomoć u obnovi i opremanju.  
 
 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti