Počela izgradnja četvrte zgrade za socijalno stanovanje u kampanji  "Da svi pomognemo"

Beograd, 15. april, 2014. –Završetak kampanje „Da svi pomognemo“ obeležen je danas svečanim početkom radova na izgradnji četvrte zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Velikom Mokrom Lugu.

Projekat socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima se od 2010. godine sprovodi na teritoriji Beograda zahvaljujući inicijativi Fondacije „Ana i Vlade Divac“, a u saradnji sa UNHCR, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Gradom Beogradom koji je obezbedio zemljište sa kompletnom infrastrukturom za izgradnju četiri objekta.  

 „Saint-Gobain Initiative je fondacija Saint-Gobain grupe koju u Srbiji predstavljaju tri kompanije, Isover, Rigips i Weber. Na predlog naših zaposlenih Saint-Gobain fondacija je donirala 100.000 evra za projekat „Da svi pomognemo“ i na taj način podržala ovu humanu akciju Divac fondacije“, rekla je Lana Počuča, marketing direktorka kompanije Saint-Gobain Weber.

Svečanom obeležavanju početka radova na objektu u Velikom Mokrom Lugu prisustvovali su Siniša Mali, predsednik privremenog organa Grada Beograda, Masafumi Kuroki, ambasador Japana, Michael D. Kirbi, ambasador Sjedinjenih američkih država, Lana Počuča, kompanija Saint-Gobain Weber Srbija, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Srbije, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji su i izvođači radova, kao i Vlade Divac, osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac.

Japanski ambasador u Srbiji Masafumi Kuroki pohvalio je inicijativu Fondacije Ana i Vlade Divac na podršci izbeglim i interno raseljenim licima u mnogim aktivnostima, kao i na ovom projektu.

„U okviru naše podrške ugroženim građanima Srbije, naša Ambasada je odlučila da finansijski doprinese izgradnji ove četvrte zgrade. U mnogim delovima sveta, uključujući i Srbiju, izbegla i interno raseljena lica još uvek žive u teškim uslovima. Mi ne zaboravljamo one ljude koji još uvek pate od posledica prošlih sukoba. Nadam se da će ovaj projekat ublažiti patnje i njihove živote učiniti boljim. Takođe se nadam da će ova donacija ojačati prijateljstvo Srbije i Japana“, rekao je Kuroki.

U toku godinu dana trajanja kampanje „Da svi pomognemo“ prikupljeno je ukupno oko 500.000 evra individualnih i donacija kompanija, a značajna sredstva donirale su i Japanska i Američka ambasade.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi izrazio je zadovoljstvo što je počela izgradnja četvrte zgrade.

„Prošle godine sam posetio dve porodice u jednoj od ove tri zgrade. Srećan sam što ovo radimo zajedno, to je deo naše odgovornosti prema nemoćnima. Srbi pomažu koliko mogu, a Ana i Vlade Divac su dobar primer kako pomoći svom narodu“, naglasio je Kirbi.

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je namenjeno najugroženijim izbeglim i raseljenim porodicama koje su još uvek smeštene u Kolektivnim Centrima na teritoriji Grada Beograda.

„Kampanjom „Da svi pomognemo!” do sada je zbrinuto 65 porodica, odnosno 260 ljudi koja do sada nisu imala sopstveni krov nad glavom i živeli su u izuzetno teškim uslovima. Ponosni smo što je zahvaljujući velikom broju pojedinaca i institucija  iz zemlje i inostranstva ova velika i važna inicijativa sprovedena do kraja,“, izjavio je Vlade Divac. 

Nacionalna kampanja “Da svi pomognemo!” realizovana je u saradnji sa Javnim medijskim servisom Srbije RTS u svojstvu medijskog partnera.  

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti