Divac omladinski fondovi - primer dobre prakse jačanja aktivizma mladih u Srbiji

Beograd, 23.jul 2014– U okviru projekta Divac omladinski fondovi Fondacije „Ana i Vlade Divac“ u protekloj godini realizovane su 54 omladinske inicijative u 5 gradova u Srbiji: Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Vršcu, Prijepolju i Kanjiži kroz koje je bilo uključeno 7.500 hiljada mladih. Ukupna vrednost podržanih inicijativa je 40.000 dolara a lokalne samouprave su učestvovale u finansiranju skoro polovine budžeta. Zahvaljujući inicijativama koje su mladi pokrenuli, obnovljeni su sportski tereni, amfiteatri na otvorenom, uređeni parkovi, klubovi za mlade, sređene biblioteke.

U toku je Konkurs za podršku omladinskih inicijativa u još dve opštine u Srbiji, Lazarevcu i Blacu, a projektu Divac omladinski fondovi su se priključile i opštine Obrenovac i Aranđelovac. Ukupna vrednost za realizaciju ovih inicijativa u 4 opštine je 50.000 dolara.

Projekti „Divac omladinski fondovi” i „Jačanje učešća mladih u procesima donošenja odluka – regionalni program Youth Banks” realizuju se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i USAID-a kroz program „Građansko društvo za budućnost” kojim rukovodi Institut za održive zajednice

Na regionalnoj konferenciji koja je održana povodom predstavljanja rezultata Divac omladinskih fondova i Mozaik mreže omladinskih banaka u BiH, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, posebno je istakla  značaj uključivanja mladih u sve društevene procese. 

„Mladi ne treba da budu samo nemi posmatrači društva. Iako svi pokušavamo da raznim aktivnostima upravo poboljšamo taj položaj i motivišemo mlade da uzmu učešće u društvenim procesima, moramo učiniti postojeće mehanizme što funkcionalnijim".

„Problem mladih u Srbiji, ali i u svetu, je svakako visoka nezaposlenost. Fondacija „Ana i Vlade Divac“ prepoznala je značaj unapređenja položaja mladih, i neumorno, već godinama, obezbeđuje uslove i daje šansu mladima, kako bi omogućila sredstva za njihovo aktivno učešće u društvenom životu“, istakla je Šenli Pinčoti, v.d. direktor Kancelarije za upravu i demokratiju pri USAID.

„Ideja nam je da kroz ovakve projekte pomognemo mladima da kreiraju svoju budućnost na što kvalitetniji način i da ne čekaju na druge, već da se sami izbore za svoje obrazovanje, zdravlje, zabavu, pa i karijeru i porodicu“, navela je Ana Divac, predsednica UO Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti