Tokom prve faze konkursa ‘Ideja za bolje sutra’, koja je trajala od 6. juna do 17. jula, preduzeća sa snažnom socijalnom misijom prijavila su preko 130 ideja za proizvode i usluge koje mogu da predstavljaju Srbiju u inostranstvu. Nakon toga, 28. jula je održan sastanak Komisije koja je odabrala 15 najperspektivnijih socijalnih preduzeća koja su najbolje odgovorila na definisane kriterijume konkursa. Spisak možete naći u nastavku vesti.

U okviru konkursa ‘Ideja za bolje sutra’, koji sprovode UniCredit fondacija, Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit Banka i Smart kolektiv, socijalnim preduzećima će biti dodeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 40.000 evra. Uspešnost konkursa potvrđuje veliki broj prijava od kojih je najveći deo stigao iz Centralne i Severne Srbije, ali nije zanemarljiv ni broj ideja iz Južne i Zapadne. Ideje se uglavnom odnose na proizvodnju organske hrane, izradu suvenira i inovativnih igračaka za decu, kao i na softverski inženjering i informacione tehnologije.

U drugoj fazi konkursa, eksperti će raditi sa odabranim finalistima na razvoju biznis planova koje će ocenjivati Komisija. Na osnovu evaluacije biznis planova, socijalne komponente, inovativnosti proizvoda/usluge, preduzetničkog duha i održivosti projekta, Komisija će odabrati 5 do 7 najboljih ideja koje će dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 do 7.000 evra i stručnu podršku u daljem razvoju poslovanja

Pored toga, zaposleni UniCredit Banke će značajno doprineti selekciji najbolji ideja i njihovom daljem razvoju. Naime, zaposleni banke će učestvovati u procesu selekcije putem interne inicijative “Tvoj izbor, tvoj projekat”, nakon čega će, putem mentorstva, pobednicima obezbediti najvredniju podršku za dalje poslovanje -poznavanje tržišta i ekspertizu finansijskog sektora.

Lista kandidata za dodelu bespovratnih sredstava koji su prošli u drugi krug konkursa

IDEJA ZA BOLJE SUTRA 2017

RB Organizacija
12 Initiative for social empowerment DOO
127 Atina Udruzenje gradjana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika nasilja nad zenama
39 Udruženje građana "ВУНЕНА"
42 UG Čika Boca
134 Koba Yagi - centar za eduakaciju i razvoj
34 Modlica Novi Sad
121 Box system doo
108  Udruženje za podršku osoba ometenim u razvoju "Naša Kuća"
4 SZTR SPONS
51 Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama "ZaJedno" grada Subotice
68 Udruženje Fenomena
89 UG "Ama - Centar za negu čoveka i prirode"
103 LICEULICE
57 Socijalna Zemljoradnička Zadruga "Nova Perspektiva"
30 Poljoprivredno gazdinstvo Milena Stojiljković

Komisija će obaviti terensku posetu 15 navedenih kandidata i ukoliko navedeno stanje u prijavi ne odgovara činjeničnom stanju, Komisija zadržava pravo da sledeće rangirane ideje uključi u drugu fazu projekta.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti