Jovan, Jovana i Novica

Jovan, Jovana i Novica

Naziv projekta:

Kupovina kuće za porodicu Nikolić

Lokacija realizacije projekta: 

Vrmdža

Ciljani iznos:

Nedostaje 0 evra, prikupljena su sva sredstva. 

POGLEDAJTE PRILOG RTS 1 O AKCIJI ZA PORODICU NIKOLIĆ

Porodica Nikolić živi u seoskoj kući koja je stara 200 godina, a već 4 godine nemaju struju. Kuća ne može da se popravi, jer su grede popucale, a jedan zid se obrušio.  

Porodicu čine 3 člana, otac Novica, ćerka Jovana i sin Jovan. Neophodna im je nova kuća, kao i bilo kakva ekonomska pomoć kako bi se bavili poljoprivredom ili stočarstvom. 

Novica je rođen 10.02.1958. godine u Sokobanji. On je teško bolestan, ustanovljen mu je dijabetes, srčani je bolesnik, bubrezi mu otkazuju, a u avgustu je doživeo i moždani udar zbog kog mu šake više nisu u funkciji i otežano se kreće. Pored toga, zbog bolesnih bubrega mu otiču noge što dodatno doprinosi otežanom kretanju. Novici je potreban 24 časovni nadzor, jer upada u hipoglikemijske krize. 

Majka je decu i Novicu napustila pre 13 godina, a trenutno je u zatvoru. 

Jovana je rođena 2001. godine. Završila je osnovnu školu i nije upisala srednju, jer je morala da se stara o ocu. 

Jovan je rođen 2002. godine i trenutno ide u srednju školu u Sokobanji, gde uči za konobara. Jovanu je njegov profesor karatea ustupio sobicu za život u pomoćnom objektu. Za uzvrat, Jovan pazi na taj objekat i održava poljoprivredne mašine koje se tu nalaze. 
Jovan i Jovana su se dogovorili da će Jovan upisati srednju školu, a Jovana će se starati o ocu. 

Jedini mesečni prihod ove porodice je socijalna pomoć u iznosu od 12.000 RSD. Od ovog iznosa minimum 7.500 mesečno odlazi za osnovne lekove za oca. Zbog lošeg materijalnog stanja deca nemaju lična dokumenta. 

Porodica Nikolić je imala 4 ovce i jedno jare, koje su prodali. Imali su i magare sa kojim je Jovan vodio turiste ovo leto po Rtnju, ali su i njega prodali. 
Kuća je je stara oko 200 godina, njena površina je je 50m2, ima tri sobe i hodnik. Građena je od kamena, pune cigle i drvenih greda. Malteracija je rađena od blata i slame. Temeljni zidovi su u veoma lošem stanju, na jednom delu temeljni zid se obrušio, drvene grede koje su u sklopu poda kuće su takođe u lošem stanju  i popucale. Stolarija je drvena koja je loša i stakla na prozorima ili su popcula ili ih nema. Podovi, zidovi i plafoni u objektu su popucali. U objektu ne postoji toalet, porodica koristi poljski WC. U objektu nema vode, ali postoji ispred kuće. Struja je isključena pre oko 4 godine i trenutno dug za struju iznosi preko 500.000 RSD. 

Od pomoćnih objekta na placu postoji ambar i štala. Ne preporučuje se da porodica boravi u kući, jer postoji velika opasnost od urušavanja. 

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa porodicom, odabrala je malu seosku vikendicu udaljenu 2 km od Sokobanje. Od prikupljenih sredstava kuća će biti kupljena, a manje popravke i adaptacija biće završeni pre useljenja porodice u kuću. 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti