Ekonomsko osnaživanje žena u svetlu ciljeva održivog razvoja: Međuopštinska saradnja i razmena u Vojvodini

U Novom Sadu je u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac, održan panel pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena u svetlu održivog razvoja - integrisanje rodne perspektive u planiranje lokalnog ekonomskog razvoja“, sa ciljem uspostavljanja saradnje među opštinama zbog boljeg planiranja mera koje će doprineti jednakom uključivanju muškaraca i žena na tržište rada i jednakim mogućnostima.

U uvodnom delu, učesnicima su se obratili Milorad Radojević, član gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Branko Ćurčić istakao je da žensko preduzetništvo zauzima značajno mesto u radu Saveta i podsetio da borba za rodnu ravnopravnost traje još od vremena Milice Tomić, koja je upravo u Novom Sadu 1911. bila urednik časopisa „Žena“. Nenad Ivanišević rekao je da je značaj današnjeg okupljanja u tome što se govori o ženskoj ravnopravnosti, ali i ravnopravnosti uopšte.

U okviru skupa održana su dva panela, prvi pod nazivom Prioriteti ekonomskog razvoja i rodna ravnopravnost, na kjem su učestvovale Biljana Stojković iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Nataša Vučković iz Centra za demokratiju, Maja Sokić Heger iz Razvojne agencije Vojvodine, Miljana Stojšić Stojanovska iz Unije poslodavaca Vojvodine i Goran Radisavljević iz Timočkog omladinskog centra. Miljana Stojšić Stojanovska izjavila je da su preduzetnice aktivnije, empatičnije, manje sklone agresivnom pristupanju problemima, imaju širinu pogleda, osetljivije su na razlike i imaju sve osobine koje su potrebne danas za brži i bolji razvoj preduzetništva.

Drugi panel, pod nazivom Od strateških dokumenata na lokalnom nivou do krajnjih korisnica, vodila je Marija Srdić, koja je predstavila rezultate anketiranja sprovedenog na nivou lokalnih zajednica učesnica projekta. Saša Bilinović iz Gradske uprave za privredu Novi Sad, Marija Jerković iz Lokalne samouprave Grada Sombora i Milanka Furtula, predsednica Udruženja „Veliko srce” iz Lazareva, razmenili su iskustva i primere dobrih praksi podrške preduzetničkim inicijativama žena i podrške unpaređenju rodne ravnopravnosti.

Istaknuto je da Srbija prema poslednjem Indeksu rodne ravnopravnosti  pokazuje slab napredak uprkos zakonskom i strateškom okviru i da je važno nastaviti sa praćenjem primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti, i radom na  usklađivanju drugih planskih dokumenta sa planovima rodne ravnopravnosti. Neophodno je unaprediti rad loklanih mehanizama kao što su lokalno  ekonomski saveti i raditi na njihovom urodnjavnaju. Kada je reč o međuopštinskoj saradnji, potrebno je jačati kako ovaj segment, tako i međuopštinsko planiranje usluga.

Skup je organizovan u okviru platforme Održivi razvoj za sve koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru projekta Reforma javnih finansija - Agenda 2030. Partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija Centar za demokratiju, Timočki omladinski centar, Fondacija BFPE za odgovorno društvo i SMART kolektiv.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti