Istraživanje o preprekama sa kojem se suočavaju devojčice u izboru i razvoju karijere u STEM oblastima

Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa Macedonia2025, i uz podršku Ambasada Kanade u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori pokrenula je projekat STEMuj kao devojčica.

Cilj projekta je da inspiriše i motiviše mlade devojke i devojčice da se obrazuju i izaberu karijeru u jednoj od oblasti STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matemarika). Verujemo da priče uspešnih žene u STEM oblastima mogu na najbolji način mogu da smanje stereotipe u društvu i podelu na „muške“ i „ženske“ profesije. Kroz razgovore sa ženama u ovim oblastima želimo da odgovorimo na pitanja: ko su uspešne žene u STEM oblastima kod nas, sa kakvim izazovima se suočavaju tokom svoje karijere i šta savetuju devojkama koje kreću njihovim putem.

Pored razgovora sa naučnicima koji su realizovani u okviru emisije Centra za promociju nauke - Radio Elementi, a koji su postavljeni na našem youtube kanalu, u deset osnovnih škola širom Srbije, biće organizovanja gostovanja naučnica koja su koncipirana kao predavanja sa diskusijom sa učenicima/cama određenih odeljenja.

Cilj gostovanja naučnica u školama je da istraži koje prepreke devojčice prepoznaju u bavljenju prirodnim naukama, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, kao i da mapira kako na njihove profesionalne aspiracije utiče kontakt sa ženama koje su izgradile karijere u ovim oblastima. Pored razgovora sa naučnicama, biće urađeno i istraživanje o preprekama sa kojem se suočavaju devojčice u izboru i razvoju karijere u STEM oblastima. Istraživanje se sprovodi u Srbiji i Makedonije gde će ukupno 500 devojčica učestvovati u gostovanjima i u popunjavanju upitnika pre i posle gostovanja.

Upitnike je namenjen pre svega za učenice osnovnih škola koje su učestvovale na predavanju ali ohrabrujemo i sve devojčice osnovnih i srednjih škola, da popune Upitnik 1 kako bismo imali što veći uzorak ovog istraživanja.

Upitnik 1- Upitnik za učenice - pre predavanja

Upitnik 2- Upitnik za učenice - posle predavanja

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti