Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške.

Ravnopravnost ne može da čeka

Zašto?

U izveštaju EU za 2020. o napretku Srbije, u odnosu na Poglavlje 23, kaže se da u oblasti nediskriminacije postoje mnoge slabosti kako u pravnom okruženju tako i u praksi. Usvajanje izmena i dopuna zakona o zabrani diskriminacije ozbiljno kasni, dok strategija protiv diskriminacije još nije obnovljena, iako je istekla pre tri godine. Godišnji izveštaj Poverenika za ravnopravnost Republike Srbije pokazuje da se najveći broj pritužbi odnosi na diskriminaciju po osnovu pola, starosti i invaliditeta. Drugi najveći broj pritužbi su one koje se odnose na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja. Pritužbe su uglavnom podnosile žene (57,3%), a kao osnovu za žalbe u većini zabeleženih slučajeva navodile su pol, bračni i porodični status i starost. Razlozi zašto žene najčešće navode pol kao osnovu za diskriminaciju pri zapošljavanju i na poslu su: godine starosti, porodiljsko odsustvo, premeštaj na niža radna mesta ili odsustvovanje s posla zbog brige o deci.

 

CILJEVI

 

Projekat je osmišljen kao nastavak projekta Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji, koji je prethodno podržao BTD, na osnovu rezultata i naučenih lekcija. Opšti cilj je da se doprinese reformskim procesima u Srbiji i da se povećaju napori u pravcu pregovora sa EU, fokusirani na Poglavlje 23 i osnovna prava građana. Projekat je fokusiran na rodnu ravnopravnost kao veliko polje diskriminacije u Srbiji, sa ciljem da doprinese osnaživanju žena, posebno u pogledu zapošljavanja i zanimanja, koje se stalno beleži kao jedno od glavnih polja rodne diskriminacije.

 

Projekat se bavi pitanjima rodne diskriminacije na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou kroz:

- povećano učešće donosioca odluka u zaštiti ženskih prava,

- izgradnju kapaciteta i nove generacije branitelja i braniteljki ljudskih prava u pogledu rada i zapošljavanja,

- podizanje svesti poslovne zajednice i građana o pravima žena i diskriminaciji.

 

REZULTATI

 

  • Istraživanje društvenih korena rodne diskriminacije
  • Studija o uporednim analizama 4 LAP -a za zapošljavanje i LAP -a za rodnu ravnopravnost (Pirot, Zaječar, Apatin, Sombor)
  • Tehnička podrška jednicama lokalne samouprave za usklađivanje LAP -a za zapošljavanje i LAP -a za rodnu ravnopravnost
  • Platforme koje će okupljati različite aktere u lokalnoj samoupravi
  • Akademija za rad, ljudska prava i rodnu ravnopravnost - izgradnja nove generacije branitelja i braniteljki ljudskih prava u pogledu rada i zapošljavanja
  • Info sesije sa predstavnicima/cama biznisa i članovima/cama privrednih komora u Beogradu
  • Priručnik za kompanije na temu mentalnog zdravlja i radne kulture u kontekstu rodne diskriminacije
  • 10 podcasta o rodnoj diskriminaciji
  • Projektni video
  • Završna konferencija
  •  

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti