Kupovina kuće za porodicu Drljača

Naziv projekta:

Kupovina kuće za porodicu Drljača

Lokacija realizacije projekta: 

Vranje

Ciljani iznos:

Od potrebnih 15,000 EUR, obezbeđeno je 13, 000 EUR.

Nedostaje 2,000 EUR

Majka Radmila Drljača je izbegla iz Bihaća 1992. u RS Krajinu. Tokom napuštanja Bihaća poginuo joj je tadašnji partner sa kojim je bila trudna i trebala da se venča.

Do 1995. je sa sinom živela u Krajini i tokom Oluje je izbegla u Srbiju. Selila se mnogo puta, da bi 1999. upoznala drugog muža sa kojim je dobila troje dece. Od 2002. godine je žrtva porodičnog nasilja. 2014. je napustila muža koji je dobio zabranu prilaska i osuđen na tri godine uslovno zbog nasilja u porodici. Radmila sa četvoro dece živi kao podstanar u Vranju.

Radmila ima oštećenje vida (usled povreda nastalih nasiljem, dioptrija na oba oka je -15) što umnogome ograničava spektar poslova koje može da radi.

Ona je nezaposlena, kao i njen najstariji sin, dok troje dece i dalje idu u školu. Ova petočlana porodica živi od socijalne pomoći koja mesećno iznosi 26.000 RSD (215 EUR). Od toga Radmila redovno plaća najam kuće u kojoj žive (100 EUR) i račune za komunalne usluge (80EUR). Ona i njen najstariji sin rade sezonske poslove, čišćenje, fizicke poslove I sl, i od tog prihoda se trude da obezbede uslove za redovno školovanje troje mlađe dece. 

Naš cilj

Cilj predloženog projketa je kupovina stambenog prostora za porodicu Drljača. Porodica je pronašla kuću koja bi bila adekvatna za život, čime bi bili obezbeđeni dostojanstveni uslovi za život i novi početak za porodicu. Cena kuce je 15,000 EUR.

Fondacija Ana i Vlade Divac već godinama ima dve donatorske kutije na Aerodromu Beograd. Sva prikupljena sredstva od putnika koji ostavljaju svoje dobrovoljne priloge na aerodromu se koriste za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih lica.

Fondacija je na ovaj način sakupila 9,000 EUR. Grupa donatora iz Holandije najavila je učešće u projektu u iznosu od 2,000 evra, mnogi donaori 1,500 EUR. Nedostajući deo za kupovinu kuće iznosi 2,000 EUR.

Kuća koju je Radmila identifikovala kao pogodnu za smeštaj nje i dece se nalazi u Vranju. Kuća ima 80m2, 3 sobe, kupatilo, kuhinju,  dnevnu sobu i okućnicu.