USPEŠNO ZAVRŠENA AKCIJA KUPOVINE KUĆE ZA PORODICU DRLJAČA

 

 

Naziv projekta:

Kupovina kuće za porodicu Drljača

Lokacija realizacije projekta: 

Vranje

Ciljani iznos:

Od potrebnih 15,000 EUR sakupljeno je 566 EUR više. 

 

Za samo 24 sata sakupili smo preko 2,000 evra, koliko nam je nedostajalo za kupovinu kuće za samohranu mamu Radmilu i njeno 4 dece. Cilj je prekoračen za 566 evra, koje ćemo upotrebiti za kupovinu kućnih aparata za porodicu. Hvala na brzoj reakciji i velikodušnosti!

Majka Radmila Drljača je izbegla iz Bihaća 1992. u RS Krajinu. Tokom napuštanja Bihaća poginuo joj je tadašnji partner sa kojim je bila trudna i trebala da se venča.

Do 1995. je sa sinom živela u Krajini i tokom Oluje je izbegla u Srbiju. Selila se mnogo puta, da bi 1999. upoznala drugog muža sa kojim je dobila troje dece. Od 2002. godine je žrtva porodičnog nasilja. Godine 2014. je napustila muža koji je dobio zabranu prilaska i osuđen na tri godine uslovno zbog nasilja u porodici. Radmila sa četvoro dece živi kao podstanar u Vranju. Radmila ima oštećenje vida (usled povreda nastalih nasiljem, dioptrija na oba oka je -15) što umnogome ograničava spektar poslova koje može da radi. Ona je nezaposlena, kao i njen najstariji sin, dok troje dece i dalje idu u školu.

Ova petočlana porodica živi od socijalne pomoći koja mesečno iznosi 26.000 dinara (215 evra). Od toga Radmila redovno plaća najam kuće u kojoj žive (100 evra) i račune za komunalne usluge (80 evra). Ona i njen najstariji sin rade sezonske poslove, čišćenje, fizicke poslove I sl, i od tog prihoda se trude da obezbede uslove za redovno školovanje troje mlađe dece.

Naš cilj

Cilj predloženog projekta bila je kupovina stambenog prostora za porodicu Drljača. Porodica je pronašla kuću koja bi bila adekvatna za život, čime bi bili obezbeđeni dostojanstveni uslovi za život i novi početak za porodicu. Cena kuće je 15,000 evra. Fondacija Ana i Vlade Divac od 2010. ima dve donatorske kutije na Aerodromu "Nikola Tesla".

Prikupljena sredstva od putnika koji ostavljaju svoje dobrovoljne priloge na aerodromu koriste se za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih lica. Fondacija je na ovaj način sakupila 9,000 evra.

Grupa donatora iz Holandije najavila je učešće u projektu u iznosu od 2,000 evra, mnogi donatori 4,566 evra.

Kuća koju je Radmila identifikovala kao pogodnu za smeštaj nje i dece se nalazi u Vranju. Kuća ima 80m2, 3 sobe, kupatilo, kuhinju, dnevnu sobu i okućnicu.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti