Penzionisanje dresa Vlade Divca

Od 29. marta do 9. aprila, sproveden je niz aktivnosti u nekoliko gradova u SAD. Veliki događaj, „penzionisanje“ dresa Vlada Divca, koji su organizovali Sakramento Kingsi, iskorišćen je kao centralni događaj za nekoliko „fundraising“ aktivnosti Fondacije. Tokom ovih aktivnosti u Sakramentu, San Dijegu i Čikagu, prikupljena su sredstva u iznosu od 150.000 dolara.

Skup u Srpskom centru

Svečanosti penzionisanja dresa Vlada Divca, prethodio je skup u Srpskom centru u Sakramentu, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve. Tom prilikom je održan donatorski ručak kome je prisustvovalo više od 200 naših sunarodnika koji žive u Kaliforniji. Specijalni gosti svečanosti bili su Miodrag Stojaković, (otac Predraga Stojakovića) i tandem Finiksa Igor Kokoškov i Goran Dragić. Ana i Vlade Divac, kao i Ana Koešal direktor HOD-a upoznali su Srbe iz Sakramenta sa onim šta je urađeno u prethodnoj godini, kao i sa ciljevima za 2009. godinu. Ovom prilikom emitovani su i filmovi snimljeni prilikom Divčevih poseta
izbegličkim kampovima u Srbiji. Posle skupa je organizovana aukcija Divčevih fotografija, potpisivanje i zajedničko slikanje sa gostima.

Otvaranje dvorane

Vlade Divac je pre svečanosti u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sakramentu otvorio dvoranu u River Oaku. Sala je izgrađena u centru za decu žrtve nasilja, sredstvima koja je prikupio senator Deril Stajnberg, koji je podržao sve dobrotvorne akcije Vlade Divca. Divac je proveo oko sat vremena u razgovoru sa decom, poklonio im je lopte sa autogramima i majice sa logom ceremonije penzionisanja dresa, da bi im nakon toga 15 minuta pokazivao košarkaško umeće.
Donatorska večera u Sakramentu
Aktivnosti Fonda “Ana i Vlade Divac” (HOD) u Sakramentu, nastavljene su donatorskom večerom u kući veoma uticajnog Grka Angela Tsakopoulosa. Na aukciji, na kojoj su se našle fotografije sa potpisima Vlada Divca, kao i njegovi dresovi, prikupljena su znatna sredstva. Ljubazni domaćini, u čast Vlada Divca, napravili su specijalne slatkiše u obliku njegovog dresa i tortu u bojama srpske zastave.

Dobrotvorno kuglanje

Veoma uspela akcija bila je i humanitarno kuglanje u Sakramentu, u kome je učešće uzelo više od 300 ljudi, koji su svojim prilozima pomogli delovanje Fonda. Pored Divca, zvezde večeri bili su njegovi bivši saigrači, Peđa Stojaković, Skot Polard i Bobi Džekson, a centar Nju Orleans Hornetsa Tajson Čendler, došao je na ovaj dobrotvorni skup iako mu je, zbog povrede, noga bila u „ortopedskoj čizmi“.
Poznati asovi su se gotovo tri časa kuglali sa gostima, delili autograme, slikali se. Istovremeno na ekranima su emitovani klipovi iz vremena dok je Divac igrao za Sakramento, kao i klipovi vezani za akciju „Mozes i Ti”.

Humani poklon Kingsa

Umesto poklona, po želji Vlada Divca, Sakramento Kingsi su svom bivšem košarkašu uručili ček za Fond “Ana i Vlade Divac” (HOD) na iznos od 15.000 dolara, koji je usmeren za akciju Možeš i Ti. Za vreme ceremonije podizanja Divčevog dresa u svodove „Arko” arene, otkrivena je spomen ploča na kojoj je uklesan sledeći tekst na srpskom jeziku: „Kupovina i izgradnja ovog doma omogućena je donacijom od strane Maloof Sports & Entertainment, Humanitarnoj organizaciji Divac, u svrhu povlačenja dresa bivšeg NBA i Sakramento Kings velikana Vlade Divca, 31. marta 2009.”

Senator se uključio u akciju HOD-a

Tokom utakmice, dok se Vlade Divac slikao sa gostima u loži generalnog menadžera Kingsa, Džeofa Pitrija, kalifornijski senator Deril Stajnberg mu je saopštio da su se gosti te lože neposredno pred njegov dolazak dogovorili da prikupe sredstva za još jednu kuću I tako pomognu akciju „Možeš i Ti”.

Donatorska večera u San Dijegu

U srpskoj pravoslavnoj crkvi u San Dijegu održan je izuzetno posećen donatorski skup tokom koga je HOD prezentovao svoje rezultate i planove za budućnost.

Prijem u Konzulatu u Čikagu

Ana i Vlade Divac su zemljacima iz Čikaga i okoline predstavili planove i ciljeve vezane za zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica u Srbiji iz kolektivnih centara na prijemu koji je konzul Srbije Desko Nikitović organizovao u Konzulatu. Jedan od brojnih primera izuzetno uspešnog predstavljanja projekata HOD-a je i donacija od 50.000 dolara za HOD-ovu akciju „Možeš i ti” predsednika Upravnog odbora kompanije „Wrigley" Dušana Petrovića, poreklom iz Ivanjice, koji je sa porodicom osnovao i sopstvenu humanitarnu fondaciju. U izuzetno prijatnoj atmosferi, Vlade Divac je posebno zahvalio Petroviću, Kolu srpskih sestara, vlasniku restorana „Topaz" sjajnom domaćinu Branku Palikući, slikaru poreklom sa Kosova Mariju Simiću, koji je dao na aukciju nekoliko svojih dela, kao I konzulu Desku Nikitoviću.
 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti