Na konferenciji Fondacije Divac "Solidarnost u vreme krize" predstavljeni su rezultati projekta "Slavimo solidarnost" koju je Fondacija sprovodila u saradnji sa organizacijama iz pet zemalja – Mađarskom, Poljskom, Bugarskom, Albanijom i Makedonijom, a uz podršku EU Programa "Evropa za građane i građanke".

Konferencija "Solidarnost u vreme krize"
Konferencija "Solidarnost u vreme krize"

Na samom početku konfernecije Ana Koeshall, direktorka fondacije Ana i Vlade Divac pozdravila je sve prisutne i istakla da je moguće pokrenuti lavinu, lanac solidarnosti i preneti je na druge ljude.

 

Nataša Kovačević, direktorka Fondacije "Nataša Kovačević" i učesnica uvodnog panela je na svom primeru pokazala kako se može biti solidaran i nakon nesreće koju je doživela. Ona je posle amptuacije dela noge osim što je još jednu sezonu igrala košarku, osnovala fondaciju sa svojim imenom koja pomaže povređenim sportistima.

 

“Sport je divan, ali je obrazavanje veoma bitno jer to je ono što ostaje. Kada je u pitanju rad u Fondaciji, moram reći da je veoma lepo ali i teško nabaviti finansijska sredstva. Mnogo puta su me savetovali da odustanem od svega toga ali kada vidite osmeh na tuđem licu to je nešto neprocenjivo”, rekla je, između ostalog Nataša Kovačević.

 

Predstavnici svih šest zemalja predstavili su rezultate projekta kroz fotografije, brojeve i primere solidarnosti.

 

Na drugom panelu posetioci su imali prilike da čuju o značaju medija za podsticanje solidarnosti, a učešće su uzele Ana Đokić, novinarka Blica, Tanja Šikić, PR u RTS-u, koordinatorka CSR i humanitarnih akcija RTS-a, Dijana Zdravković, menadžer za komunikacije “Frankfurtske vesti”, Ognen Janeski, novinar i voditelj iz Makedonije, urednik fotografije novinske agencije TANJUG, Dragan Kujundžić, koji je ujedno i jedan od autora izložbe fotografija koja je pratila konferenciju i bila prikazana u 10 gradova Srbije.

 

Na kraju su prisutni imali priliku da čuju uspešne priče ljudi koji su sami pokrenuli akcije solidarnosti - Milan Juroković - Mile Stolar koji je čuven u Srbiji po svojoj akciji pravljenja stolica za hranjenje i njegova supruga su istakli da im mnogo znači da pomažu drugima, dok je Zoran Martinov, jedan od osnivača akcije “Čep za hendikep” u kome učestvuje 450 organizacija, rekao da kao osoba sa invaliditetom “nije želeo da sedi i čeka već je sam pokrenuo inicijativu za sebe i druge.”

 

Svi učesnici ovog panela istakli su još jednom veoma važnu ulogu medija bez kojih bi njihove akcije bile manje uspešne, a svest i senzbilisanost građana na nižem nivou.

 

Učesnici su naveli da bi potencijalne poreske olakšice bile od velikog značaja za humanitarni rad.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti