Od 24. do 28. oktobra na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu održan je Festival filantropije koji za cilj ima podsticanje solidarnosti, razvijanje kulture davanja i širenje filantropskih vrednosti u našem društvu.

Održan Festival filantropije u Beogradu i Novom Sadu

Festival su otvorili predsednica Vlade Ana Brnabić, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i članovi Koalicije za dobročinstvo. Tom prilikom uručen je i ček u iznosu od 20.000 dolara Istraživačkoj stanici Petnica, što su sredstva prikupljena u okviru humanitarne akcije organizovane povodom Nacionalnog dana davanja. Kompanijama koje su podržale prikupljanje sredstava uručena su priznanja.

U okviru petodnevnog festivala organizovane su akcije pod nazivom „Dan davanja knjiga“ u Beogradu i Novom Sadu gde su volonteri pitali građane i građanke da li se sećaju kada su poslednji put učinili neko dobro delo. Svi koji su se prisetili nekog svog dobrog dela, mogli su da ga napišu u Knjigu dobrih dela, a na poklon su dobili knjige koje su obezbeđene uz podršku izdavačkih kuća Clio, Kreativni centar i Laguna. U toku akcije, više od 700 prolaznika i prolaznica u centru Beograda i Novog Sada dobilo je knjige.

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održana je Crowdfunding radionica na temu zašto se i kako neprofitne organinazacije i start up-ovi okreću zajednici.

Jedan od centralnih događaja u okviru Festivala filantropije u Beogradu bilo je predstavljanje istraživanje o donacijama pripadnika dijaspore za filantropske svrhe u Srbiji. Istog dana, u Novom Sadu, organizovan je okrugli sto o doprinosu privatnog sektora lokalnoj zajednici.

Četvrtog dana Festivala, volonteri iz kompanije Mars učestvovali su u akciji krečenja prostorije i farbanja inventara u vrtiću „Skadarlija“ u Beogradu, dok je u Novom Sadu volonterski tim krečenjem osvežio prostoriju u vrtiću „Mrvica“.

U prostorijama KC Grad u Beogradu, održane su radionice „Uradi sam - Supergirls“ u kojima su učestvovali migranti i lokalno stanovništvo, uz svirku Social Cafe multikulturalnog benda koji je nastao u Prihvatnom centru u Obrenovcu i povezao kulture sa nekoliko kontinenata.

Poslednjeg dana Festivala filantropije organizovane su besplatne turističke ture u Beogradu i Novom Sadu koje su građane i građanke podsetile na bogatu filantropsku istoriju i primere zadužbinarstva u našoj zemlji.

Petodnevni Festival filantropije održan je u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju dodatno čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti