Javno predstavljanje Trke dobrote u okviru Beogradskog maratona organizovali smo u Skupštini grada, uz podršku Srpskog filantropskog foruma.

Trka dobrote u okviru 32. Beogradskog maratona

Potencijalni donatori, građani i kompanije upoznali su se sa učesnicima Trke dobrote i ciljevima za koje oni trče.

Organizacije koje su se predstavile i koje učestvuju na Trci dobrote 14. aprila su: Plućna hipertenzija Srbija, Banka Hrane, Sportski Savez Osoba sa Invaliditetom Beograda - SOSIB, Kinološka akademija, Born To Run,  PKGang (Prva kragujevačka gimnazija) i Runners' Forest, a detaljnije o njihovim kampanjama možete pronaći na onlajn platformi Trka dobrote.

Predstavnicima filantropski zajednice i medijima, tom prilikom obratili su se Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, Laura Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, USAID, Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona i Veran Matić, član Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda naglasio je da je maraton važan za Beograd zbog promocije sporta i zdravog života, ali je to i brend koji Beograd stavlja na mapu velikih gradova, metropola, koje imaju ovako značajne manifestacije.

Treća stvar koja je vrlo značajna je promocija dobročinstva - Beograđani i srpski narod su uvek imali te navike, želje i tu potrebu. Savet za filantropiju na čelu sa premijerkom Anom Brnabić daje svoj doprinos da to unapredimo, da nejasne zakonske regulative dovedemo na viši nivo, i da nađemo pravi način da ljudi koji imaju dobru volju i žele da pomognu drugima to i urade. Kroz ovaj maraton, kroz trku dobrote dajemo doprinos celoj ideji, izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Laura Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, USAID, koji podržava Projekat za unapređenje okvira za davanje, naglasila je da je ovogodišnji maraton izuzetna prilika i za trčanje i za donacije.

Kao što bi mogli da kažu svi koji me poznaju, postoje dve stvari koje su moja velika strast. To su moj posao kao stručnjaka za razvoj u USAID-u i trčanje. Zato ovogodišnji maraton vidim kao izuzetnu priliku za učešće i kroz trčanje i kroz donacije, zajedno sa hiljadama drugih koji će trčati i podržavati ciljeve u koje veruju trčeći Trku dobrote, naglasila je direktorka USAID Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Laura Pavlović.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, naglasio je da je Beogradski maraton već 25 godina aktivan na polju filantropije i da je dobitnik najznačajnijeg priznanja - Social Award, koje dodeljuje Svetsko udruženje maratona i uličnih trka za društveno odgovorno poslovanje.   

Veran Matić, član Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma rekao je da su pokrenuli široku koaliciju i vrlo brzo naišli na razumevanje predsednice vlade i formirali Savet za filantropiju, zatim napravili partnerstvo sa Maratonom.

Maraton je festival sreće. Naš cilj je da gradimo zadovoljno, demokratsko i humano društvo. Od srca se zahvaljujemo USAID-u na Projektu koji radi na razvoju davanja u Srbiji. Primera radi, donacije tokom maratona u Londonu iznose 63 miliona funti, a cela Srbija po istraživanju Catalyst Balkans za 2017. godinu donira u obimu od 27 miliona evra godišnje, izjavio je Veran Matić.

Ovaj događaj deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti