Trening je bio namenjen lokalnim medija i civilnom sektoru iz Vojvodine, a biće održan i za predstavnike medija i organizacija civilnog društva pčinjskog i zlatiborskog okruga.

Online trening:  Antidiskriminatorno izveštavanje i rodna ravnopravnost

Prema podacima brojnih istraživanja relevantnih institucija i organizacija u Srbiji, žene spadaju u jednu od društvenih grupa koje su najčešće izložene diskriminaciji, posebno u oblasti rada i zapošljavanja. Mediji imaju izuzetno važnu ulogu, ne samo u informisanju javnosti, nego i u preveniranju diskriminatornih praksi i nasilja. Stoga je istinito, odgovorno, blagovremeno i verodostojno izveštavanje od ključnog značaja za razvoj društva u kojem se istinski poštuju i štite ljudska prava.

Trening drži Tamara Vlaškalin, ekspertkinja u oblasti medija i rodne ravnopravnosti.

Trening ”Antidiskriminatorno izveštavanje i rodna ravnopravnost” strukturiran je tako da polaznicima/cama pruži informacije o tome šta je to diskriminacija i kako je prepoznati (sa fokusom na polnu i rodnu diskriminaciju), te koji mehanizmi zaštite stoje na raspolaganju građanima/kama Srbije. Takođe, polaznici/ce će, kroz interaktivni rad, steći praktična znanja o medijskom izveštavanju o rodnoj i polnoj diskriminaciji, uključujući i nasilje kao njenom najdrastičnijem obliku. Program treninga kreiran je tako da, s jedne strane, pomogne predstavnicima/cama organizacijama civilnog društva da komuniciraju sa medijima, a s druge strane da novinarima/kama pruži praktične savete za izveštavanje o diskriminaciji žena na tržištu rada.

Projekat ”Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji” realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju projekta Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Već nekoliko godina Fondacija Ana i Vlade Divac zagovara konkretne mere za smanjenje diskriminacije i povećanje zapošljavanja žena i osnaživanje ženskih nevladinih organizacija. Projektni partner, Fondacija Centar za demokratiju je vodeća organizacija civilnog društva u Republici Srbiji u oblastima socijalnih prava, pitanja tržišta rada i društvenog razvoja, sa zapaženim iskustvom u unapređivanju resursa za demokratsko upravljanje i promociji reformi u skladu sa zahtevima Evropske unije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti