ONLINE PANEL: Diskriminacija u oblasti rada i zapošljavanja

Online panel ”Diskriminacija u oblasti rada i zapošljavanja” održali smo za male biznise iz Vojvodine u okviru projekta ”Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji” kojim želimo da poslodavcima predstavimo afirmativne mere za zapošljavanje i poboljšanje položaja žena na tržištu rada u Srbiji i da otvorimo dijalog o procesu daljeg usklađivanja procedura sa pravnom tekovinom EU.

Prema Izveštaju Evropske komisije o napretku za 2019. godinu, najveći broj pritužbi Povereniku za ravnopravnost Republike Srbije odnosi se na rodnu diskriminaciju. Izveštaji Poverenika pokazuju da su na drugom mestu po broju pritužbi one koje se odnose na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, dok su u periodu od 2014. do 2018. godine žalbe iz oblasti rada i zapošljavanja uglavnom podnosile žene (57,3%).

Govorili su Marija Jovanović, Fondacija Ana i Vlade Divac, Emila Spasojević, stručna služba Poverenika za zastitu ravnopravnosti, Prof. dr Bojan Urdarević, Pravni fakultet, Kragujevac i Mario Reljanović, naučni saradnik, Institut za uporedno pravo 

Projekat ”Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji” realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju projekta Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Fondacija Ana i Vlade Divac već nekoliko godina zagovara konkretne mere za smanjenje diskriminacije i povećanje zapošljavanja žena i osnaživanje ženskih nevladinih organizacija. Projektni partner, Fondacija Centar za demokratiju je vodeća organizacija civilnog društva u Republici Srbiji u oblastima socijalnih prava, pitanja tržišta rada i društvenog razvoja, sa zapaženim iskustvom u unapređivanju resursa za demokratsko upravljanje i promociji reformi u skladu sa zahtevima Evropske unije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti