U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija započinju sa aktivnostima projekta čiji je cilj poboljšanje uslova za STEAM obrazovanje u srednjim školama čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR fondacija pokrenule zajednički projekat „Podrška STEAM obrazovanju u srednjim školama"

STEAM obrazovanje obuhvata izučavanje prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike na interdisciplinaran način koji ima svoju merljivu i jasnu primenu.

Projekat je započet objavljivanjem konkursa za izbor pet škola koje će dobiti novu školsku opremuMaksimalna suma za koju škola može da konkuriše je 525.000 dinara, a dobijeni iznos biće utrošen za nabavku sredstava za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti, a koja će pomoći profesorima da unaprede nastavu iz STEAM oblasti.

Svedoci smo da naši najbolji srednjoškolci, matematičari, fizičari i mnogi drugi osvajaju najznačajnija odličja na međunarodnim takmičenjima širom sveta. Često im nedostaju sredstva kako bi predstavljali svoju zemlju i pokazali svoje znanje. Na moju veliku radost, kroz ovaj projekat bićemo u prilici da podržimo odlazak na međnarodna takmičenja izuzetnih srednjoškolaca koji za to do sada nisu imali uslove, izjavila je na konferenciji Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Konkurs za škole je zvanično je otvoren danas, 06. oktobra 2020. godine, i trajaće do 06. novembra 2020. godine do 16 časova. Sve zainteresovane škole mogu da se prijave putem web stranice http://www.divac.com/steam na kojoj su dostupne sve dodatne informacije o projektu, kao potrebnan formular za prijavu.

STEAM obrazovanje je ključni faktor uspeha u modernom svetu naprednih tehnologija i digitalne transformacije poslovanja i procesa. Da bi jedna kompanija mogla uspešno da sprovede digitalnu transformaciju, potrebni su joj talentovani ljudi sa veštinama iz domena nauke, tehnologije, umetnosti, inženjerstva i matematike. Kontinuiranom saradnjom i ulaganjem u njihovo obrazovanje, NCR je uspeo da od kompanije koja je nekada bila poznata po kasama i bankomatima postane kompanija koja je fokusirana na softver i usluge. Zato verujemo da će ovaj projekat omogućiti mladim ljudima da steknu veštine neophodne za doprinos važnim poslovnim procesima, da budu inicijatori promena i utiču na kreiranje budućnosti, rekao je ovom prilikom Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija.

Obezbeđivanjem savremene školske opreme, usavršavanjem veština profesora, informisanjem, motivisanjem i umeravanjem učenika prema STEAM disciplinama,

Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR fondacija će, tokom najavljenog projekta, pomoći učenicima da steknu veštine koje su im neophodne za profesije budućnosti i funkcionalno upotrebe znanje tokom daljeg školovanja. Izuzetni srednjoškolci će biti u prilici da svoje znanje dokažu na međunarodnim takmičenjima iz STEAM oblasti.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti