U okviru Konkursa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava i mentorske podrške za realizaciju poslovnih ideja u oblasti prerade voća i povrća u Topličkom okrugu, izabrano je 10 preduzeća koja će dobiti stručnu mentorsku i finansijsku podršku za unapređenje svoga poslovanja, u ukupnom iznosu od 50.000 američkih dolara.

Izabrana preduzeća u okviru Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava u oblasti prerade voća i povrća u Topličkom okrugu

Uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas - Srbija“, kroz aktivnosti na terenu Kancelarije Ujedinjenih Nacija za projektne usluge Unops, Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa opštinama Blace, Žitorađa, Kuršumlija i gradom Prokupljem realizuje projekat „Podrška zapošljavanju mladih u sektoru voća i povrća u Topličkom okrugu“.

Pogledajte kako je KONKURS glasio OVDE.

Cilj projekta je unapređenje poslovnog okruženja u Topličkom okrugu kroz finansijsku i mentorsku podršku lokalnih preduzeća kako bi ostali održivi i konkurentni na tržištu i zaposlili više mladih u Topličkom okrugu. Ukupan fond finansijske podrške za odabrane finaliste iznosi 50.000 američkih dolara, a preduzeća će ih iskoristiti za nabavku opreme/dobijanje sertifikata/uvođenje industrijskih standarda/poboljšanje dizajna, brendinga ili pakovanja/unapređenje Sistema upravljanja kvalitetom. Takođe će izabrana preduzeća u okviru podrške zaposliti i jedno mlado lice.

Tako će Šumaprodukt 2018. iz Žitorađe nabaviti sekač i blanšer za voće, povrće i pečurke, Jeka fruit doo iz Prokuplja i Eko-food Mijajlović iz Kuršumlije ubrzati preradu sušene šljive nabavkom mašine za pranje voća, a Frutorga doo iz Prokuplja će olakšati rad svoje organske proizvodnje i prerade voća nabavkom perforiranih boks paleta. Zahvaljujući ovoj podršci, Boki food sistem iz Prokuplja će nabavkom pasirke za voće i povrće uvrstiti u svoju ponudu i proizvode od jabuke, kruške i dunje, a Natural food organic iz Blaca ubrzati svoju proizvodnju nabavkom uređaja za kuvanje džemova. Takođe, Marbery doo iz Kuršumlije će ubrzati proces sušenja šljive, a Agro-bis Barbatovac unaprediti svoju ponudu nabavkom vakumirke i izbijačica koštica za šljive. Firma MI 11 fruit Prebreza uvođenjem standarda ISO 9001 i HACCP tržištu će ponuditi ajvar sa vrganjem, a Vinarija Doja iz Donje Jošanice će obezbediti skladištenje svojih vina nabavkom hrastovih buradi.

Pored finansijske podrške, preduzeća će dobiti i mentorsku podršku u vidu treninga za Poslovno planiranje i učestvovanje u javnim nabavkama, Uvod u HACCP, kao i unapređenje Digitalnog marketinga i prodaje. Preduzeća će unaprediti Tehnologiju proizvodnje i poslovno upravljanjeDigitalni marketing i online prodaju uz podršku stručnih konsultanata.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti