Nakon Čajetine i Prijepolja, Svrljig je treća opština u Srbiji koja pokreće ovakav fond

1.500.000 dinara za podršku poljoprivrednicima sa teritorije opštine Svrljig

Svrljig - 11. jun 2021. godine. Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Svrljig i Regionalna razvojna agencija Jug potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut  „Fond za razvoj poljoprivrede u opštini Svrljig 2021“. Projekat osnivanja ovog inovativnog fonda podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

"Ponosni smo što je opština Svrljig među prvim opštinama u Srbiji koja razvija ovaj fond, nadamo se da će i druge opštine slediti naš primer ", izjavio je ovim povodom Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig.

Vrednost fonda koji je stvoren zajedničkim ulaganjem opštine i fondacije iznosi 1.500.000 dinara. Sredstva fonda namenjena su podršci poljoprivrednicima sa teritorije opštine Svrljig, čime se obezbeđuje pristup dodatnim sredstvima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

„Podsticajna sredstva iz revolving fonda su namenjena poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u unapređenje proizvodnje obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica. Ovakav alternativni  vid podrške od strane opštine  i fondacije upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način i da istovremeno dobiju i standardne opštinske subvencije za investicije u poljoprivredi. Posebno nas raduje činjenica da raste broj opština zainteresovanih za ovaj model“, izjavila je Miroslava  Panić, menadžerka za finansije i investicije USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Nakon Čajetine i Prijepolja, Svrljig je treća opština u Srbiji koja pokreće ovakav fond. Konkurs će biti raspisan 15. jula, a svi zainteresovani će moći da se prijave do 15. avgusta.

Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac

Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac

„Tokom  14 godina postojanja i rada,  Fondacija  Ana i Vlade Divac  je  na različite načine pomogla više od 1000  poljoprivrednih gazdinstava. Tragajući  za novim načinima  i  podrške selu   došli smo  do  ideje osnivanja potpuno novog fonda za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane,  a osnivanje inovativnog fonda   je  podržao USAID-ov Projekat   za   konkurentnu  privredu. Za   raspisani  Konkurs za poljoprivrednike je vladalo veliko interesovanje,  pa  je  pilot projekat u opštini Čajetina uspešno realizovan uprkos teškoj  i  izazovnoj  godini,  dodatno opterećenoj  pandemijom. Zato želimo da projekat implementiramo i u drugim opštinama“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

"RRA Jug je sa velikim zadovoljstvom uspostavila saradnju sa opštinom Svrljig i Fondacijom Divac. Ovaj inovativni pristup razvoja čitavog okruga obezbediće dodatne mehanizme podrške malim poljoprivrednim proizvođačima", izjavio je Ivan Mihajlović direktor RRA Jug.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti